Noord-Holland

NL
V

Vandalen leggen stenen op spoorrails: "Ik voelde ineens een harde klap"

17 mei 2016, 16.00 uur · Aangepast 17 mei 2016, 16.29 uur · Foto: Google Maps

PURMEREND Op het spoor tussen Zaandam en Purmerend zijn dit weekend door vandalen twee keer stenen op de rails gelegd.

De eerste keer was op zaterdagavond en een dag later was het weer raak. Jan Bakker zat zondagavond in de trein van Amsterdam naar Hoorn, toen er in de trein na station Zaandam Kogerveld ineens een harde klap te voelen was. "De trein remde hard en de machinist liet ons weten dat we iets geraakt hadden", vertelt hij aan NH. 

Lees ook: Man sjokt over spoor met trein vlak achter zich

De machinist is daarna met zaklampen gaan zoeken. Na twintig minuten bleek dat er op het spoor richting Purmerend, maar ook op het spoor richting Amsterdam stenen waren gelegd. "Dat kan toch levensgevaarlijk zijn? Wat als zo'n ding ontspoort door zoiets?"

Extra politie
ProRail laat in een reactie weten dat de politie een extra oogje in het zeil heeft gehouden na de twee incidenten. "Dit is vandalisme en het kan ernstige vertragingen en schade aan een trein opleveren, maar om een trein te laten ontsporen moet een steen wel heel groot zijn."

De woordvoerder van het bedrijf heeft een duidelijke boodschap voor de stenenleggers: "Mensen moeten wel gewoon met hun poten van het spoor afblijven."