Ga naar Content

Moeder Yasmine M.: "Het is goed dat er heel lang op haar gelet wordt"

ALKMAAR Madeleine van der Meel, de moeder van Yasmine M., heeft vrede met de straf voor haar dochter. De rechtbank in Alkmaar veroordeelde Yasmine M. vandaag tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk voor de dood van één van haar baby's en het wegmaken van drie lichaampjes.

Daarnaast heeft ze een proeftijd van tien jaar opgelegd gekregen. "Ik had wel zoiets verwacht. Ik kan er mee leven", zegt Van der Meel tegen NH. "Yasmine heeft iets gedaan wat niet kan en daar zal ze echt straf voor moeten hebben."

Lees ook: Drie jaar cel voor Yasmine M. voor kinderdoodslag en wegmaken babylijkjes

Voorwaarden
Na aftrek van het voorarrest komt Yasmine M. over 18 maanden weer vrij. Dan gaat de proeftijd van tien jaar in. "Daar ben ik eigenlijk wel blij mee", zegt Van der Meel. "Want dan wordt er in ieder geval op haar gelet."

abc5media_audio_0

Yasmine moet zich in de proeftijd verplicht laten controleren op zwangerschappen. Ook wordt ze behandeld voor haar persoonlijkheidsstoornis en komt ze na haar vrijlating in een traject van begeleid wonen. Zelf heeft Yasmine aangegeven gesteriliseerd te willen worden.

Twee zoontjes
De twee zoontjes van Yasmine M. wonen al enige tijd bij hun oma. Het gaat goed met de jongens van 13 en 8 jaar, vertelt Van der Meel. "Ze zijn op de hoogte van de rechtszaak en wat hun moeder gedaan heeft. Ze bezoeken hun moeder één keer in de maand in de gevangenis. Ze vinden ook dat hun moeder straf verdiend heeft. En ze vragen haar ook waarom ze het gedaan heeft, maar daar geeft ze, ook hen, geen antwoord op."

Lees ook: Rechtszaak babylijkjes: Yasmine M. doet haar verhaal

Toch zullen ze erover moeten praten, met z'n drieën, vindt Van der Meel. "Die jongens worden ouder en moeten hiermee dealen. Ik hoop dat er in het hele traject ruimte is voor hulp zodat ze er met de jongens over kán praten. Zodat die het een plaatsje kunnen geven".

abc5media_video_0

abc5media_video_1