Ga naar Content
Noord-Holland

Romano van der Dussen over ontberingen in Spaanse gevangenis: "Tien jaar tussen kakkerlakken geslapen"

7 mei 2016, 10.33 uur · Aangepast 7 mei 2016, 12.47 uur
Door: · Foto: Pauw

Romano van der Dussen, de Oudkarspelaar die 12 jaar onterecht vastzat in een Spaanse gevangenissen voor verkrachting en aanranding, heeft kort na zijn veroordeling in 2005 zichzelf geprobeerd van het leven te beroven. "Ik heb m'n onderarmen opengesneden met een tonijnblik."

Dat vertelde hij gisteravond in de talkshow Pauw. Nadat hij zichzelf had verwond, drong het besef tot hem door dat hij daarmee vooral een signaal zou geven dat hij inderdaad de dader was. "Dan gaan mensen zeggen dat hij niet kan leven met wat hij heeft gedaan. En daarom heeft hij er een einde aan gemaakt." Hij kan zijn zelfmoordpoging navertellen omdat hij de alarmknop indrukte. 

Lees ook: Vrijspraak voor Romano van der Dussen na 13 jaar in Spaanse cel

Van der Dussen sprak ook over de erbarmelijke omstandigheden in Spaanse gevangenissen, waar hij maar liefst zeven van heeft gezien. "Ik wilde heel graag tussen schone lakens slapen", vertelt hij over de dag waarop hij vrijkwam. "Ik heb meer dan tien jaar tussen de kakkerlakken, op vieze lakens en stukken schuimrubber moeten slapen. Dat is onmenselijk." 

Lees ook: Spanje heropent zaak gevangen Oudkarspelaar Van der Dussen

Volgens de Oudkarspelaar hebben veel mensen een verkeerd beeld van de omstandigheden in gevangenissen in andere Europese landen. "Mensen weten daar niets van. We zitten in Europa, en ze gaan er vanuit dat het er in een buurland net zo aan toegaat als in Nederland. Maar dat is dus niet het geval." 

Bekijk hieronder het interview terug.