Ga naar Content
Noord-Holland

Inval bij fabrikant van vaccins

18 oktober 2008, 13.30 uur
Door: · Foto:

HOOFDDORP De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een inval gedaan bij een fabrikant van vaccins tegen baarmoederhalskanker. Ze vermoedt dat het bedrijf de Geneesmiddelenwet heeft overtreden bij de marketing van vaccins .

Sanofi Pasteur MSD
De inval was bij Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp, een producent van de middelen Garda-sil en Cervarix. De inspectie haalde interne documenten weg. Het gaat om marketingplannen, overeenkomsten met artsen en wetenschappers , e-mailwisselingen met artsen, instructies aan artsenbezoekers, voorlichtingsmateriaal en sponsorcontracten met patiëntenorganisaties.
Volgens de woordvoerder bestaan er vermoedens van verboden gunstverlening aan artsen en wetenschappers en van mogelijke overtreding van de reclameregels. In Nederland mag geen reclame worden gemaakt voor middelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.
De inspectie kan sinds vorig jaar overtreders van de Geneesmiddelenwet beboeten. Inmiddels zijn tegen farmaceutische bedrijven en andere ondernemingen elf boeterapporten opgemaakt. In drie gevallen zijn er boetes opgelegd variërend van 30.000 tot 150.000 euro. Sanofi Pasteur MSD