Ga naar Content
Noord-Holland

Zeldzaam 'zeemonster' gevonden op Texel

1 mei 2016, 18.50 uur
Door: · Foto: Wikipedia

TEXEL Tijdens een wadexcursie op Texel hebben deelnemers een bijzonder zeedier gevonden: een zeeprik, ook wel de vampier onder zeedieren genoemd. "Zeeprikken lijken zo weggezwommen uit horrorfilms", aldus Ecomare.

Het was voor vinders Gijsbert en Arnout een spannend moment, beschrijft Ecomare op haar website. Het gevonden 'zeemonster' was 70 centimeter lang. De zeeprik was op dat moment al dood.

De 'vampier' zuigt zich met zijn mond en kleine tandjes vast aan grote vissen om hun bloed te drinken, legt Ecomare uit. Ze eten daarnaast ook huid en lichaamsvocht van onder andere kabeljauw, zalm, makreel en zelfs haaien. Voor die dieren kan zo'n aanval van een zeeprik zelfs tot de dood leiden.

Spannende vondst bij wadexcursie; de vampier onder de zeedieren: https://t.co/NZeU6niuCM pic.twitter.com/UdQMcQKizm

— Ecomare (@EcomareTexel) May 1, 2016

Als zijn prooi eenmaal dood is, laat de zeeprik los en gaat het op zoek naar een nieuw slachtoffer. De beesten danken hun naam aan de negen gaatjes aan de zijkant van hun kop. Het voorste gaatje is de neusopening, de tweede het oog. De andere zeven gaatjes worden gebruikt om adem te halen.

De prikken vallen in de categorie 'kaakloze vissen'. Ze hebben kraakbeen in plaats van bot, net als haaien. Meestal worden ze tussen de 70 en 90 centimeter lang. Zeeprikken zijn hier vrij zeldzaam, aldus Ecomare.