Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

2,5 jaar cel voor voor Haarlemse president Hells Angels

29 april 2016, 16.42 uur · Aangepast 29 april 2016, 20.51 uur · Foto: ANP / Robert Vos

HAARLEM President Lysander de R. van de Haarlemse chapter van de Hells Angels moet voor 2,5 jaar de cel in voor wapenbezit en mishandeling. Ook zijn schoonvader Frits P. is tot dezelfde straf veroordeeld door de rechtbank van Haarlem vandaag.

Op de zolder van een loods aan de Lange Poellaan in Haarlem is in september 2014 een enorm wapenarsenaal gevonden. Onder andere lag er een anti-tank granaat raket. De voorman van de motorclub en zijn schoonvader hadden de sleutel tot dit pand.

Volgens de rechter worden dergelijke wapens alleen maar gebruikt voor zware criminaliteit. Ze bestempelt het wapenbezit daarom als een zeer ernstig vergrijp. 

Lees ook: Drie jaar cel geëist tegen Haarlemse Hells Angels-president

De rechter loopt volgens advocaat Remco Kint van Lysander de R. daarmee vooruit op de feiten. "Feitelijk is het niet anders dat die dingen daar gelegen hebben, en d'r is niets gebleken wat daar mee zou gebeuren."

Ook vindt hij het kwalijk dat bij de straf door de rechtbank is meegewogen dat hij lid is van de Hells Angels. "Dat doet niet ter zake ... Er is wel een bepaalde vorm van stemmingmakerij wel aan de orde door OM.

abc5media_audio_0

Vrijgelaten
Zowel Lysander de R. als Frits P. werden op de tribune toegezwaaid door een kleine kern familieleden en angels, toen ze na de uitspraak in hechtenis werden genomen. Ze waren tot aan de uitspraak vrijgelaten.

Hun advocaat gaat in hoger beroep.