Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Schiphol: Over twee jaar zonder controle paspoort en instapkaart vliegtuig in

28 april 2016, 19.28 uur · Aangepast 28 april 2016, 19.45 uur · Foto: ANP

SCHIPHOL Goed nieuws voor mensen die vaak reizen via Schiphol. Over twee jaar is het mogelijk om zonder paspoort of instapkaart in één keer door te lopen op Schiphol. De luchthaven wil gaan werken met gezichtsherkenning.

Dat schrijft Het Parool. Met gezichtsherkenning wil Schiphol de rijen in de vertrekhal verminderen. Minder rijen zorgt voor minder drukte in de vertrekhal en dat is, gezien de recente aanslag op het Brusselse vliegveld Zaventem, ook veiliger.

Lees ook: Extra mankracht op Schiphol tegen lange rijen paspoortcontrole

In juni start Schiphol met een proef bij twee gates op de F-pier. Reizigers die foto-informatie in hun paspoort hebben laten scannen kunnen dan direct het vliegtuig in, zonder hun instapkaart te laten zien. Volgens Albert van Veen, CIO van Schiphol, moet het in 2018 mogelijk zijn om via gezichtscontrole toegang te krijgen tot het vliegtuig.

Lees ook: Beveiligers Schiphol boos over werkomstandigheden: acties in de maak

Uiteindelijk wil Schiphol toe naar een app, waarin reizigers thuis hun gezichtsinformatie kunnen 'inscannen'. "Wie thuis al heeft ingecheckt en zonder bagage reist, kan dan meteen doorlopen", aldus Van Veen tegen de krant.