Ga naar Content
Noord-Holland

Yasmine M. wist niet dat ze zwanger was: "Ik moest naar de wc en ineens lag de baby daar"

28 april 2016, 15.27 uur · Aangepast 28 april 2016, 17.49 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

ALKMAAR Yasmine M., moeder van de drie baby's die dood werden gevonden in Heerhugowaard en Alkmaar, zegt niet te hebben geweten dat ze in verwachting was. Dat bleek vandaag tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen haar in Alkmaar.

M. wordt vervolgd voor doodslag van baby Skye en het wegmaken van drie lichaampjes. Van de kindjes Angelina en Caithlyn kan niet worden vastgesteld dat zij daadwerkelijk zijn gedood door hun moeder. 

Lees ook: Vier jaar cel en tien jaar proeftijd geëist tegen Yasmine M.

Gedragsdeskundigen adviseren een voorwaardelijke celstraf en behandeling voor M.. Het Pieter Baan Centrum (PBC) ziet geen gevaar voor herhaling. Uit onderzoek van het PBC blijkt dat de vrouw zwak begaafd is. Ze zou emotioneel onvolwassen zijn, mogelijk autistisch en geneigd problemen te ontkennen. M. is volgens de deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar, behalve bij het actief doden van baby Skye.

De baby's zijn van drie verschillende vaders. Twee van hen zijn aanwezig in de rechtszaal. Wie de vader van baby Skye is, is niet bekend. 

Lees ook: Familie: oudste dochtertje Yasmine M. leefde drie dagen

Op de wc geboren
M. maakte een stille en timide indruk in de rechtszaal. Ze beantwoordde op zachte toon de vragen van de rechter. Ze verklaarde onder meer dat baby Angelina in 2012 geboren is, op de wc. Ze zegt niet te hebben geweten dat ze zwanger was. "Toen het kindje geboren werd, hoorde ik 'blub'", verklaarde ze. Vervolgens ging ze weg en liet de baby liggen. Volgens M. omdat ze dacht dat de baby dood was.

Ze verborg Angelina daarna eerst in de schuur bij haar moeders huis. Na een tijdje verstopte ze het lijkje in de bosjes in het Rekerpark in Alkmaar. Op de vraag van de rechter waarom op die plek, antwoordde Yasmine: "Ik kon het niet houden, ik wist niet waar ik het anders moest laten."

Vaag en vergeetachtig
Ook baby Caithlyn is op de wc geboren, verklaarde Yasmine. Ze denkt eind 2014 'ergens in de herfst'. Ook hier blijft Yasmine vaag en zegt zich bijna niets te kunnen herinneren.

Badwater
Baby Skye zou even geleefd hebben. Volgens M. is zij geboren in de badkamer. Ze verklaarde dat ze pijn in haar rug had, ging liggen en toen was de baby er. Verder vertelde M. dat de baby opeens dood in het badwater dreef. Hoe de baby in bad terecht is gekomen wordt niet duidelijk uit Yasmine's verklaring. Wel zei ze: "Ik zou nooit zelf doden. Ik heb haar wel verzorgd, anders doe je haar niet in bad."

Lees ook: Moeder Yasmine M. spreekt: "Mijn hart was groot genoeg om voor deze meisjes te zorgen"

Yasmine verklaarde dat ze vooral gedreven werd door angst in haar handelingen. Ze was rond de geboortes bang voor alles en iedereen in haar omgeving, "want alles wat ik deed was toch niet goed''. Op de vraag of ze om die reden geen hulp durfde inschakelen, zei ze: "Ik weet het niet, misschien, ik denk het wel''.

Ze zei verder dat ze geen weet had van vier van haar zwangerschappen. Alleen toen ze in verwachting was van haar jongste zoon, wist ze het. Haar twee zoons (12 en 9) zijn uit huis geplaatst en wonen al enkele jaren bij hun oma. Volgens Yasmine kwam ze pas een week voor de bevalling van haar oudste zoon erachter dat ze zwanger was. Ze zegt er nog weinig van te kunnen herinneren.

M. liet verder weten dat ze weg wil uit Noord-Holland. Ze wil gaan wonen in de provincie Utrecht met haar vriend, de vader van Caithlyn.

#Yasmine M (illustratie @PetraUrban ) pic.twitter.com/aMOQNeaFHK

— Victor Schildkamp (@VSchildkamp) April 28, 2016