Start van hoofdcontent

BADHOEVEDORP

nl

IJmuidense jihadist (22) had foto's onthoofde mensen op telefoon

26 april 2016, 20.14 uur · Aangepast 26 april 2016, 20.25 uur · Foto: ANP / Lex van Lieshout

BADHOEVEDORP De 22-jarige geradicaliseerde IJmuidenaar Ilyas H. moet als het aan het O.M. ligt 36 maanden de gevangenis in wegens deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

van onze verslaggever Henk Prins

Uit gegevens afkomstig van de tablet en mobiele telefoon van H. blijkt dat hij veel informatie heeft ingewonnen over IS, waaronder heel veel foto’s van onthoofde mensen. Over het kalifaat vertelde H. dat dit het beloofde land was waar hij graag naar toe wilde gaan om zich daar te verdiepen in de islam.

Martelaar
Uit achterhaalde Whatsapps- en Telegram-berichten bleek dat H. zich de ‘Somalische Slager’ noemde en graag ‘een martelaar van Allah’ wilde worden. Via Twitter bedreigde hij zelfs de politie die bij zijn ouders aan de deur waren geweest en beloofde zich met bloed te wreken.

H. heeft in totaal twee keer geprobeerd om Syrië binnen te komen. De eerste keer was in de periode van 17 maart 2014 t/m 23 december 2014, maar die mislukte toen H. samen met twee reisbroeders werd opgepakt vlak voor de grens met Syrië.

In de gevangenis in Turkije kreeg H. vanuit Syrië berichten binnen dat hij niets moest vertellen en moest blijven roepen dat hij een Syriër was en dat hij onderweg naar huis was. Na een paar dagen werd H. vrijgelaten en ging hij terug naar Nederland.

Uitleveringsbevel
Tijdens zijn tweede poging ging het al mis toen hij de Turks-Bulgaarse grens wilde oversteken. Hij stond toen al Europees gesignaleerd en via een uitleveringsbevel werd hij aan Nederland uitgeleverd.

Het OM geloofde helemaal niets van zijn verhaal en ziet hem zelfs als de spil van een groep Jihadisten die naar Syrië wilden afreizen om daar aan de zijde van IS te gaan vechten.

Het OM eist daarom 36 maanden met aftrek van voorarrest. De rechter doet over vier weken uitspraak.