Beveiligers Schiphol boos over werkomstandigheden: acties in de maak

SCHIPHOL Reizigers op Schiphol moeten rekening houden met acties van medewerkers van de beveiligingsbedrijven. De beveiligers en vakbond FNV zijn boos dat Schiphol niet genoeg wil doen om de werkdruk van de beveiligers op de luchthaven op te lossen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Leen van der List van FNV Beveiliging zegt tegen NH dat zijn vakbond de Schiphol-beveiligers gaat vragen of er actie moet komen. Een comité van beveiligers gaat dan vervolgens beslissen wat voor actie dat dan gaat worden. In het ergste geval leggen de beveiligers het werk voor langere tijd neer. Wanneer dat is, kon Van Der List niet zeggen, maar hij merkte op dat "de zomer eraan komt."

Sinds de securitychecks op Schiphol van de gates naar vijf centrale plekken zijn verplaatst, klagen beveiligers over de hoge werkdruk die zij ervaren. Zo moeten ze twee en een half uur achter elkaar blijven staan, in plaats van de twee uur die in twee rapporten van TNO werd aanbevolen. Schiphol zegt tegen NH positief tegenover de aanbevelingen te staan en onderzoekt hoe ze de aangepaste werktijden moeten toepassen. Tot die tijd blijft de statijd twee en een half uur.

Lees ook: Beveiligers Schiphol: "Misschien wel acties in meivakantie"

De vakbonden en de beveiligers willen ook dat de voorzieningen op de werkplek worden verbeterd. Er zou van alles mis zijn met de temperatuur, tocht, ergonomie, geluid, geur en het daglichtZo zou dat licht misschien wel prettig zijn voor de passagiers, de werknemers zouden door dit licht last hebben van schitteringen in de beeldschermen.

Schiphol zegt direct actie te hebben ondernomen en gesprekken te hebben gevoerd met betrokkenen en arbo-deskundigen over hoe knelpunten aangepakt kunnen worden. Inmiddels is op diverse plekken de temperatuur en verlichting aangepast.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. schiphol acties
Deel dit artikel:

Recent nieuws