Noord-Holland

Oranjeverenigingen gaan ten onder aan strenge regelgeving: "Het rijst de pan uit"

25 april 2016, 21.25 uur

NH

- NOORD-HOLLAND Oranjeverenigingen in Noord-Holland dreigen ten onder te gaan aan de strenge regels en bureaucratie rond Koningsdag. Voor de vrijwilligers blijkt het een helse klus om alleen al de vergunningen rond te krijgen.

Dick Steenks van de Bond voor Oranjeverenigingen luidt daarom de noodklok. "Het is tamelijk gecompliceerd. De bijlagen die je bij een vergunningsaanvraag moet doen, zijn ontzettend ingewikkeld. Het rijst de pan een beetje uit", vertelt hij aan NH. 

Lees ook: Steeds minder ballonoplatingen op Koningsdag door anti-ballonnenlobby

De strenge regels en het papierwerk zijn ontstaan na het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen. "Daar bleek dat het toch niet goed zat met de vergunningen. Ambtenaren en burgemeesters houden zich nu strikt aan de regels. Dat is heel begrijpelijk, maar niet wenselijk." 

Ambtenaar
Hij hoopt dat er voortaan een speciale ambtenaar wordt aangesteld die de vrijwilligers van de Oranjeverenigingen kan helpen bij alle aanvragen. "Dit kost je namelijk vrijwilligers en zonder vrijwilligers geen Koningsdag."

abc5media_video_0

Ook in Weesp en Beverwijk gaan ze gebukt onder de strengere regels. Hans Burggraaf was 21 jaar lang de voorzitter van de Oranjevereniging Weesp. Door de nieuwe regelgeving, zal er voor het eerst in de geschiedenis geen kermis en vuurwerk zijn. De kermis zou namelijk te dicht bij de brandweerkazerne liggen.

Lees ook: Weer op Koningsdag helemaal niet zo beroerd

Angsthazerij
Burggraaf noemt het absurd. "Onbestaanbaar! Ik vind het echt te gek voor woorden. Ze moeten gewoon niet teveel met die angsthazerij meegaan." Ook Wim Moonen van de Oranjevereniging Beverwijk heeft er last van. "De verantwoordelijkheid wordt nu bij de vrijwilligers gelegd. Nu zijn we dus hard op zoek naar mensen die daar maar net zin in hebben."

abc5media_video_1