Ga naar Content
Noord-Holland

Examinator uit Purmerend moet negen maanden brommen om rijbewijsfraude

18 april 2016, 17.09 uur
Door: · Foto: ANP / Lex van Lieshout

PURMEREND De Purmerendse oud-examinator (64) van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) die meer dan honderd examenkandidaten ten onrechte liet slagen, is veroordeeld tot negen maanden celstraf.

De man sprak met malafide rijschoolhouders, onder wie één uit Den Helder, af dat hij hun kandidaten tegen een riante vergoeding zou laten slagen. Tussen mei 2011 en oktober 2014 fraudeerde hij op die manier op diverse plekken in de Randstad. 

Lees ook: Examenkandidaten frauduleuze Helderse rijschoolhouders krijgen herkansing van CBR 

De oud-examinator liet zijn werkgever geloven dat hij de examens volgens de regels afnam, maar had in werkelijkheid afspraken gemaakt over de data, tijden en locaties waarop hij de examens zou afnemen. Gemiddeld kreeg hij vijfhonderd euro per frauduleus examen, terwijl de kandidaten daarvoor bedragen tot drieduizend euro neertelden.  

Lees ook: Corrupte rij-examinator uit Purmerend opgepakt

De rechtbank ziet geen aanleiding om aan de man een werkverbod op te leggen, zoals de officier van justitie wilde. Hij is al door het CBR ontslagen en wordt over enkele maanden 65 jaar, zodat er volgens de rechter geen noemenswaardige kans is op herhaling is. Wel moet de oud-examinator de kosten van een door het CBR in de arm genomen recherchebureau betalen.

Lees ook: Politie neemt auto's verdachte rijschoolhouder uit Purmerend in beslag

Die drie rijschoolhouders zijn door de rechtbank veroordeeld tot taakstraffen en mogen vijf jaar lang hun beroep niet uitoefenen.