Ga naar Content
Noord-Holland

Velsertunnel dicht: de officiële omleidingen

15 april 2016, 18.04 uur · Aangepast 15 april 2016, 18.16 uur
Door: · Foto: ANP / Bewerking: NH Nieuws

VELSERTUNNEL Met de sluiting van de Velsertunnel moet al het verkeer in de IJmond door de A9 (Wijkertunnel). Rijkswaterstaat heeft een aantal omleidingen aangelegd. Een overzicht.

Haarlem Noord – Beverwijk

abc5media_image_1

Vanuit Haarlem Noord rijd je over N208 en neem je op de A22 de nieuwe keerlus ten zuiden van de Velsertunnel. De keerlus wordt twee dagen na de tunnelsluiting geopend. Over de A22 rijd je dan naar knooppunt Velsen. Daar neem je opnieuw een keerlus die je naar de A9 en de Wijkertunnel leidt. Na de Wijkertunnel neem je op knooppunt Beverwijk de nieuwe keerlus richting de Velsertunnel/ A22. Eenmaal op de A22 kun je doorrijden richting Beverwijk (N197) of naar Velsen-Noord.

Hinder
Tussen Haarlem Noord en Beverwijk kan de vertraging op het hoogtepunt van de avondspits oplopen tot 15 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 8 minuten omrijtijd.

Beverwijk - Haarlem Noord

abc5media_image_2

Via de A22 rijd je naar de calamiteitenboog op knooppunt Beverwijk. De calamiteitenboog is tijdens de renovatie van de Velsertunnel permanent open. Daar draai je de A9 op richting Wijkertunnel, die er in beide richtingen dan tijdelijk een extra rijstrook bij heeft. Na de Wijkertunnel rijd je via de calamiteitenboog op knooppunt Velsen naar de nieuwe keerlus op de A22, iets ten zuiden van de Velsertunnel. De keerlus wordt twee dagen na de tunnelsluiting geopend. Via de keerlus kom je op de N208 en rijd je door richting Haarlem.

Hinder
Tussen Beverwijk en Haarlem Noord kan de vertraging op het hoogtepunt van de ochtendspits oplopen tot 20 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 6 minuten omrijtijd.

Amsterdam/A9 – Beverwijk

abc5media_image_3

Vanuit Amsterdam rijd je via de A9 naar de Wijkertunnel. Na de Wijkertunnel neem je op knooppunt Beverwijk de nieuwe keerlus richting de A22/Beverwijk. Deze keerlus wordt vlak voor de sluiting van de Velsertunnel in april 2016 geopend. Eenmaal op de A22 kun je doorrijden richting Beverwijk (N197) of naar Velsen-Noord.

Hinder
Tussen Rottepolderplein en Beverwijk verwachten we in de avondspits 15 minuten vertraging. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 5 minuten omrijtijd. 

Beverwijk – Amsterdam/A9

abc5media_image_4

Via de A22 rijd je naar de calamiteitenboog op knooppunt Beverwijk. De calamiteitenboog is tijdens de renovatie van de Velsertunnel permanent open. Daar draai je de A9 op richting Wijkertunnel, die er in beide richtingen tijdelijk een extra rijstrook bij heeft. Via de Wijkertunnel/A9 rijd je door naar Amsterdam.

Hinder
Op deze route kan de vertraging tot Rottepolderplein op het hoogtepunt van de ochtendspits oplopen tot 15 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 5 minuten omrijtijd.

Heemskerk – IJmuiden

abc5media_image_5

Via de A9 rijd je naar de Wijkertunnel, die er dan in beide richtingen tijdelijk een extra rijstrook bij heeft. Na de Wijkertunnel neem je de calamiteitenboog op knooppunt Velsen. Tijdens de afsluiting van de Velsertunnel is de calamiteitenboog permanent open. Via de aansluiting A22/N202, die gewoon bereikbaar blijft, rijd je door naar IJmuiden.

Hinder
Tussen de aansluiting A9 Heemskerk en IJmuiden kan de vertraging op het hoogtepunt van de ochtendspits oplopen tot 20 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 2 minuten omrijtijd. 

IJmuiden – Heemskerk

abc5media_image_6

Vanuit IJmuiden rijd je eerst over de A22 naar knooppunt Velsen. Daar neem je de zuidelijke keerlus die je naar de A9 en de Wijkertunnel leidt. Deze keerlus wordt vlak voor de tunnelsluiting geopend. Op de A9 rijd je via de Wijkertunnel door naar Heemskerk.

Hinder
Tussen IJmuiden en aansluiting A9 Heemskerk kan de vertraging op het hoogtepunt van de avondspits oplopen tot 15 minuten vertraging. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 2 minuten omrijtijd.

Velserbroek – Alkmaar

abc5media_image_7

Via de provinciale weg N208 rijd je richting de afrit IJmuiden. Vanaf de afrit neem je vlak voor de Velsertunnel de nieuwe keerlus naar de A22 richting Haarlem. Daar neem je via een doorsteek naar de andere weghelft een tweede nieuwe keerlus. Die leidt je naar de A9 en de Wijkertunnel toe. Vanaf de Wijkertunnel rijd je dan naar Alkmaar.

Hinder
Tussen Velserbroek en Alkmaar kan de vertraging op het hoogtepunt van de avondspits oplopen tot 15 minuten vertraging. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 2 minuten omrijtijd. 

Alkmaar – Velserbroek

abc5media_image_8

Bij knooppunt Beverwijk blijf je op de A9 en rijd je eerst door de Wijkertunnel richting knooppunt Velsen. Daar neem je de zuidelijke calamiteitenboog naar de A22. Vlak voor de Velsertunnel neem je dan de tijdelijke keerlus die direct uitkomt op de N208 en rijd je zo Velserbroek in.

Hinder
Tussen Alkmaar en Velserbroek kan de vertraging op het hoogtepunt van de ochtendspits oplopen tot 20 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 2 minuten omrijtijd.

Beverwijk – IJmuiden

abc5media_image_9

Vanaf de provinciale weg N197 rijd je via de Velsertraverse de A22 op richting Alkmaar. Op knooppunt Beverwijk sla je dan af op de calamiteitenboog en rijd je door de Wijkertunnel richting knooppunt Velsen. Daar neem je dan de zuidelijke calamiteitenboog om via de A22 IJmuiden te bereiken.

Hinder
Tussen Beverwijk en IJmuiden kan de vertraging op het hoogtepunt van de ochtendspits oplopen tot 20 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 6 minuten omrijtijd.

IJmuiden – Beverwijk

abc5media_image_10

Vanuit IJmuiden rijd je eerst over de A22 in zuidelijke richting naar knooppunt Velsen. Daar neem je de zuidelijke keerlus die je naar de A9 en de Wijkertunnel leidt. Je blijft op de A9. Via de noordelijke keerlus op kooppunt Beverwijk kom je weer terug op de A22. Dan rijd je over het viaduct in tegengestelde richting over de A9, op een speciaal daarvoor afgezette rijstrook. Aan de andere kant van het viaduct word je naar de afrit Beverwijk geleid.

Hinder
Tussen IJmuiden en Beverwijk kan de vertraging op het hoogtepunt van de avondspits oplopen tot 15 minuten. In de eerste weken na de tunnelsluiting verwachten we dat de vertraging groter is. Buiten de spits blijft de hinder beperkt tot 8 minuten omrijtijd.

Sluiting Velsertunnel bij NH
NH volgt de sluiting van de Velsertunnel, in samenwerking met onze mediapartners, van minuut tot minuut. Maandag, tijdens de eerste ochtendspits, zijn er extra nieuwsuitzendingen op televisie om 7, 8 en 9 uur. Ook op de radio hoor je in extra (verkeers)informatiebulletins de laatste updates over de verkeerssituatie. Blijf daarnaast 24 uur per dag op de hoogte via 
rtvnh.nl of onze app.