Ga naar Content

In Crematorion Zorgvlied kan je afscheid nemen bij de oven

AMSTERDAM Vanavond is de officiële opening van het Crematorion op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Het ontwerp is uniek in Nederland omdat iedereen nu echt aanwezig kan zijn bij de crematie van hun dierbaren.

Zorgvlied beheerder Arpad Nesvadba is trots op zijn Crematorion. Het is zijn idee om in te spelen op de groeiende vraag naar spiritueel cremeren, waarbij alle nabestaanden de overledene kunnen begeleiden tot aan de oven. "Wij willen graag af van het onpersoonlijke de het industriële manier van afscheid nemen."

In Amsterdam wil tegenwoordig 75 procent van de mensen gecremeerd worden. Het is dus logisch dat de ceremonie zich verplaatst naar de oven zelf. "Er kunnen hier wel 150 man staan. Het is net als bij een begrafenis, je brengt samen de overledene naar de laatste plek."

Voordat de overledene in de oven verdwijnt is er de mogelijkheid om een plechtigheid te organiseren rond de kist, zodat iedereen aanwezig kan zijn bij het allerlaatste moment van afscheid.
"Dit is een plek waar je op een mooie manier afscheid kan nemen. De laatste herinnering is ook echt het laatste moment".

Foto: NH Nieuws