Whatsapp

Noord-Holland

Vier geroofde schilderijen Westfries Museum teruggevonden in Oekraïne

14 april 2016, 19.47 uur · Aangepast 14 april 2016, 22.43 uur

HOORN Vier van de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn werden gestolen, zijn teruggevonden in Oekraïne. Dat zegt kunstroofspecialist Arthur Brand, die betrokken is bij de zoektocht naar de kunstwerken, tegen NH.

 Het museum weet nog niet zeker om welke vier schilderijen het gaat. "Het zou gaan om de Boerenbruiloft, een schilderij van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben. Dat zijn echt de meest aansprekende en meest gemiste stukken", aldus Ad Geerdink, de directeur van het Westfries Museum.

Als het inderdaad om die vier topstukken gaat, is Geerdink 'enthousiast', maar "we maken ons wel grote zorgen over de staat van de stukken." In Hoorn zijn televisiebeelden bekeken van een persconferentie van de Oekraïense geheime dienst SBU in Kiev, waar de vondst bekend is gemaakt. Over daders, eventuele arrestaties en vindplaats is niets bekendgemaakt.

Lees ook: Directeur Westfries Museum: "Oekraïense geheime dienst betrokken bij kunstroofzaak"

"We hebben uit de beelden van de persconferentie begrepen dat er twee opnieuw zijn ingelijst en twee zich nog in opgerolde staat bevinden", aldus Geerdink. Het Westfries Museum hoorde in eerste instantie van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag van de vondst.

Beluister hier de dolblije directeur Ad Geerdink

abc5media_audio_0

De Hoornse kunst- en cultuurwethouder Judith de Jong is blij en hoopvol: "Natuurlijk willen we graag alle werken terug, maar dit is een fantastisch begin. We willen de samenwerkende politiediensten danken voor hun onderzoekswerk en complimenteren met dit eerste succes."

Lees ook: Lege lijsten in Westfries Museum "Wie weet komt er nog een mooie tip binnen"

In de nacht van 9 op 10 januari 2005 werden uit het Westfries Museum 24 schilderijen en zeventig stukken zilverwerk gestolen, het hart van de 17e en 18e eeuwse collectie. De dieven hadden zich in het museum laten opsluiten. Jarenlang heeft de gemeente Hoorn gehoopt dat de schilderijen en het zilver teruggevonden zouden worden. Vorig jaar dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op.

De gezamenlijke waarde van de 24 gestolen schilderijen wordt door het museum geschat op zo'n 1,3 miljoen euro, mits in goede staat. Over de waarde van de vier schilderijen die waarschijnlijk zijn teruggevonden, kon een woordvoerster desgevraagd niets zeggen.

abc5media_video_0

ANP/Olaf Kraak
Whatsapp