Ga naar Content

Het West-Fries verdwijnt: "Je zal wel aan de schijterij zijn"

BENNINGBROEK Het West-Fries sterft langzaam uit. Steeds minder mensen spreken het dialect. Bij een speciale bijeenkomst in Benningbroek uitte Creatief West-Fries voor ruim honderd aanwezigen hun zorgen over het voortbestaan van de taal.

Neerlandicus Henk Kok meent dat altijd wel te horen is of iemand uit West-Friesland komt. Maar of de taal over pakweg tien jaar nog te horen is op de voetbalvelden, betwijfelt hij ten zeerste.

"Het West-Friese dialect lijkt, in vergelijking met andere dialecten, heel erg op het Nederlands. Het gaat er in op. Op scholen horen kinderen steeds meer 'gewoon' Nederlands in plaats van West-Fries. En er wonen tegenwoordig veel meer mensen uit Zaandam en Alkmaar in de regio. Daardoor verdwijnt het West-Fries", aldus Kok.

Lees ook: West-Friesland of Westfriesland?

En dat is jammer, vindt Jaap Meester. De voorzitter van Creatief Westfries doet er alles aan om de taal te laten bestaan. Maar een kleine steekproef biedt weinig hoop. Warskippen (logeren), Poepie an (vrolijk dronken) en Aan de reet weest (een rondje rijden) doet vooral wenkbrauwen fronsen. "Aan de reet weest, dat zal wel betekenen dat je aan de schijterij bent."

Foto: Wikimedia Commons