Noord-Holland

Help! Ik heb de loterij gewonnen, wat nu?

12 april 2016, 19.55 uur · Aangepast 12 april 2016, 20.25 uur

ANP
ANP

AMSTERDAM - AMSTERDAM Het is in de namiddag en je bedenkt je ineens dat de trekking van de Staatsloterij is geweest. Zonder verwachtingen vul je de cijfers in. 'Hé dat is toevallig, de letters komen in ieder geval overeen.' En dan de cijfers: de eerste klopt, de tweede ook. De spanning giert door je lijf: vooralsnog kloppen alle letters en cijfers. Durf ik het laatste nummer te checken? Het klopt!

Iedereen heeft wel eens gefantaseerd over het winnen van de loterij. Gokken in Las Vegas, een huis met zwembad in Blaricum of die exclusieve droomauto kopen. Dat klinkt heel makkelijk maar is het dat wel?

Lees ook: Amstelvener wint miljoen in Staatsloterij

David Selier werkt voor de Staatsloterij en biedt de nieuwbakken miljonairs begeleiding en tips over het omgaan met deze problemen. Dit zijn drie dilemma's waar alle nieuwe miljonairs tegenaan lopen. 

1. Blijven werken of met vervroegd pensioen?
Je zou verwachten dat iedereen direct zijn baan opzegt, maar dit blijkt niet zo te zijn. De meeste winnaars blijven werken. Wel vaak wat minder, geen nachtdiensten meer of ze beginnen voor zichzelf.

"Werk biedt ritme en contacten en dat is heel belangrijk voor mensen. Onthoud wel, jij bent miljonair geworden maar je vrienden en familie niet. Eén week alleen op de golfbaan lopen is leuk, de tweede week misschien ook nog wel, maar na de derde ben je het wel zat."

Volgens Selier moet je oppassen om niet in een zwart gat te vallen. "Dat zie je veel bij oud-voetballers. Die hebben vaak genoeg geld maar geen enkel ritme meer. Vaak kiezen zij er dus voor om toch weer wat te gaan doen, dan gaan ze bijvoorbeeld een trainerscursus volgen. Werk is meer dan salaris, en dat houden wij de winnaars ook voor."

2. Van de daken schreeuwen of geheimhouden?
Eén van de eerste tips die Selier aan de winnaars meegeeft is om goed na te denken aan wie je wel en niet vertelt dat je een groot geldbedrag hebt gewonnen. "Er zijn veel profiteurs in de wereld die allemaal een beetje willen meeliften op jou. Het kan soms heel moeilijk zijn om nee te zeggen. Wij raden daarom vaak aan om hen te vertellen dat je 'een geldbedrag' hebt gewonnen. Daarmee laat je je nieuwe vermogen in het midden en wordt het moeilijker voor mensen om geld te vragen."

3. Nu genieten of bewaren voor later?
Een potje maken voor je pensioen en (klein)kinderen klinkt als een verstandige keuze. Maar wil je dit wel? Geld is immers waardeloos voor jou wanneer je dood bent. Selier: "Wij raden altijd aan om te gaan praten met een professionele vermogensbeheerder. Op deze manier hoef je zelf niet meer om te kijken naar het geld. Zij kunnen er dan voor zorgen dat jij het leven kan leiden zoals jij dat wilt. Maar het kan ook heel anders."

Selier noemt een voorbeeld waarin een twintiger een groot geldbedrag had gewonnen. Hij heeftover de hele wereld gereisd en heeft alles gezien en gedaan wat hij wilde. Hij heeft zijn zogenaamde 'bucketlist' afgewerkt.

Na een jaar kreeg zijn moeder een belletje van de jongen vanuit Brazilië. "Of zij een ticket voor hem wilde kopen naar Nederland. De jongen was helemaal door zijn geld heen en is nu weer gewoon aan het werk in Nederland. Maar hij heeft wel alles gedaan wat hij wilde. Dus wat is wijsheid?"