Whatsapp

Noord-Holland

Japanners vieren de lente onder de kersenbloesem in Amsterdamse Bos: "Dit jaar klopt alles"

10 april 2016, 20.23 uur · Aangepast 10 april 2016, 20.44 uur

AMSTELVEEN Hanami Matsuri, ofwel het kersenbloesemfeest, is een eeuwenoude Japanse traditie. In Amstelveen, vanouds een gemeente met een grote Japanse gemeenschap, wordt het feest dit jaar voor de 16e keer gevierd. Maar deze keer is het niet alleen feest voor Japanners en genodigden. Ditmaal is iedereen welkom.

Als je een feestje organiseert, is het altijd maar hopen of je de juiste dag prikt. Dat lijkt gelukt, want de vierhonderd kersenbomen in het Amsterdamse Bos staan momenteel in volle bloei. 

"Vorig jaar stonden ze wel in bloei, maar toen was er veel regen en wind", herinnert de Amstelveense burgemeester Mirjam van 't Veld zich. "Maar dit jaar klopt alles", verwijst ze naar de zonnestralen die door de bloesem heen komen.

Lees ook: Bloesemtuin Amsterdamse Bos druk bezocht

Met Hanami Matsuri vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Bloemen - en de natuur in het algemeen - hebben in Japan een symbolische betekenis.

De kersenbloesem (sakura) staat voor een nieuw begin maar verwijst ook naar de vergankelijkheid van het leven. "De kersenbomen zijn maar één week per jaar zo mooi", legt een Japanse dame uit. 

Lees ook: Tsunami van klanten voor Japans sprekende visboer: "Dat noemen ze takoyaki"

Vrouwennamen
In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) vierhonderd kersenbomen aan Amstelveen. Iedere boom heeft een naam: tweehonderd bomen hebben een Japanse vrouwennaam, tweehonderd andere bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Het Cherry Blossom Festival is een buitenfeest onder de bloesembomen. Bezoekers brengen eten, bier en sake mee en houden met vrienden of familie een uitgebreide picknick. En zoals gebruikelijk werden ze vandaag vermaakt met traditionele Japanse optredens, dansshows en theeceremonies.

"Het is ooit begonnen als feest voor de Japanse gemeenschap", vertelt de burgemeester. "Maar het is heel leuk dat ook andere Amstelveners en mensen uit de regio daar kennis van kunnen nemen."

NH Nieuws
Whatsapp