Drone vliegt rakelings langs landende vliegtuigen Schiphol

SCHIPHOL Een drone is gisteren rakelings langs drie vliegtuigen gevlogen vlak voor de landing op Schiphol. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland aan NH. Twee toestellen van KLM Cityhopper en een Airbus A319 van easyJet vlogen op zo'n 300 meter hoogte op weg naar de Zwanenburgbaan toen zij alle drie melding maakten van een drone.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De drie toestellen, een Embraer 190, een Fokker 70 en de Airbus, vlogen achter elkaar richting Schiphol voor de landing op de Zwanenburgbaan. Het eerste toestel, de Embraer, meldde de verkeersleiding dat de drone ongeveer 30 meter onder het vliegtuig vloog. De Embraer landde vervolgens veilig op de Zwanenburgbaan.

De daarop volgende Fokker 70 zag de drone op zo'n 300 meter aan de linkerzijde van het vliegtuig vliegen. De Airbus van easyJet meldde zelfs drie drones te hebben gespot, tot verbazing van de dienstdoende luchtverkeersleider. Beide toestellen zijn veilig geland. Meteen daarna heeft de luchtverkeersleiding de baan gesloten en moest het daaropvolgende luchtverkeer landen op een andere baan.

Lees ook: Video: dit 'ziet' een piloot als hij wordt beschenen met een laserpen

Drones zijn verboden in de buurt van luchthavens. In het geval van Schiphol vallen daar in elk geval heel Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Haarlemmermeer en een deel van Zaanstad onder.

De luchtverkeersleiding heeft meteen de Landelijke Eenheid (LE) ingeschakeld en het bij het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid gemeld. Luchtverkeersleiding Nederland doet zelf ook onderzoek.

Meer over dit onderwerp:
Amsterdam e.o. schiphol drone
Deel dit artikel:

Recent nieuws