Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Vader overleden Dascha op zoek naar antwoorden in zelfgemaakte documentaire

31 maart 2016, 23.38 uur · Aangepast 1 april 2016, 13.28 uur · Foto: NH Nieuws

HILVERSUM De vader van de eind vorig jaar om het leven gekomen Dascha Graafsma heeft een documentaire gemaakt over de laatste uren van het leven van zijn dochter. In de documentaire gaat hij op zoek naar de waarheid.

Na de dood van zijn dochter blijft René Graafsma met veel vragen achter. Daarom lukt het hem naar eigen zeggen wel om te rouwen, maar niet om de verschrikkelijke gebeurtenis een plekje te geven. "Het blijft een open wond, en zal op deze manier geen litteken worden", zegt hij.

Lees ook: Vader Dascha Graafsma: "Ze moet met drugs in aanraking zijn gekomen"

In de documentaire gaat vader Graafsma naar de spoorwegovergang waar de 15-jarige Dascha het spoor op liep en vervolgens onder een trein kwam. "Iedereen mag denken wat hij wil. En er gaan mensen zeggen: 'die man is gek geworden'. Maar volgens mij is het een onlogische optelsom over zoveel feiten die niet als een feit gezien kunnen worden omdat het niet is onderzocht."

De documentaire is in samenwerking gemaakt met Joey Roelofs en Kevin de Rooy. Zij deden samen met Dascha's vader maandenlang onderzoek naar de zaak, met als doel de drieënhalf uur van het moment van het verlaten van de kroeg tot aan haar dood te reconstrueren.

Lees ook: "Dascha was een vlinder, een intens blij kind"

Hoewel de NS destijds verklaarde dat de machinist vlak voor de botsing heeft geclaxoneerd, verklaren zowel een buurtbewoner als een passagier die in de trein zat niets te hebben gehoord. Ook een auto die rond de tijd van het ongeluk over het spoor reed, roept vragen op.

De 16-jarige Dascha kwam in november vorig jaar om het leven nadat ze werd aangereden door een trein. Volgens de politie heeft Dascha zelfmoord gepleegd, maar de familie gelooft dit niet zonder meer. De politie doet inmiddels geen onderzoek meer naar de zaak. 

Lees ook: Eerste beelden van dwalende Dascha Graafsma opgedoken

Eerder werd bekend dat Dascha na haar verdwijning uit de club Let's Get Down nog een tijd door Hilversum heeft gedwaald. Uit onderzoek van een patholoog is gebleken dat er drugs en alcohol in haar bloed zaten. De politie ontkende dat ze onder invloed van drugs was. 

Bekijk de hele documentaire van René Graafsma hier:

abc5media_youtube_0