Ga naar Content
Noord-Holland

Texelse bruinvis Sven zwemt weer op eigen kracht

25 maart 2016, 21.52 uur · Aangepast 26 maart 2016, 18.48 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

HARDERWIJK Het gaat goed met bruinvis Sven. Afgelopen week spoelde hij aan op Texel en was zijn leven niet meer zeker. Nu zwemt hij weer op eigen kracht, in Harderwijk bij SOS Dolfijn.

De meeste bruinvisstrandingen zijn op de Waddeneilanden en daarom wil SOS Dolfijn verhuizen naar Texel. Op Youtube staan beelden van Sven vlak na de stranding bij de Schorren op Texel. Midden op het wad in de modder; hij kan geen kant meer op en ligt uit te drogen.

Lees ook: Levende bruinvis aangespoeld op Texel

Vlak na de vondst hebben medewerkers van Ecomare het dier na een boottocht naar Den Helder, uiteindelijk in Den Oever overgedragen aan SOS Dolfijn. Dat kan sneller, vinden Ecomare en SOS Dolfijn.

Midden
Verreweg de meeste strandingen van bruinvissen zijn ergens op de waddeneilanden. Texel neemt 20 procent voor zijn rekening. "Ons werkgebied loopt van de kust van Noord-Frankrijk tot aan de noordelijke waddeneilanden van Duitsland en Texel ligt precies in het midden," vertelt Jolanda Meerbeek van SOS Dolfijn. Samen met Ecomare kunnen ze de kennis delen en de zorg voor de dieren verbeteren.

Lees ook: Skelet van pasgeboren bruinvis te zien in Ecomare

Kracht
Bruinvis Sven zwemt met soortgenoot Nena uit de Duitse Waddenzee. Zij is al wat sterker en probeert vis te stelen van Sven. Het is goed uitkijken dat hij voldoende vis naar binnen krijgt om op gewicht te komen. Sinds anderhalve dag zwemt hij weer op eigen kracht. "Hij begint weer een beetje bruinvis te worden."

Donaties
SOS Dolfijn hoopt volgend jaar naar Texel te kunnen verhuizen. Dan is het ook vijftig jaar geleden dat de eerste bruinvis in Harderwijk werd opgevangen. "Ik weet niet of we dat jubileum hier of op Texel vieren." Wie de verhuizing en het werk van SOS Dolfijn wil steunen met donaties kan voor meer informatie terecht op www.sosdolfijn.nl.
abc5media_youtube_0

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos