Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Dit is de nieuwe Schijf van Vijf

23 maart 2016, 10.49 uur
Door: · Foto:

NH PEILT Minder vlees, meer groente en liever geen alcohol of vruchtensap. De nieuwe Schijf van Vijf is verschenen. Hou jij je er aan?

Advies over gezonde voeding
De overheid introduceerde de Schijf van Vijf in 1953. Het idee is dat uit deze vijf groepen van voedingsmiddelen iedere dag een keuze wordt gemaakt:

  • Groente en fruit
  • Brood, graanproducten en aardappelen
  • Vis, vlees, peulvruchten, ei, zuivel en noten
  • Smeerbare vetten en bak- en braadproducten
  • Dranken
  • Nog meer groente
    De slogan 'twee ons groente en twee stuks fruit, dan houd je het een heel stuk langer uit' mag je vergeten. In de nieuwe Schijf van Vijf raadt het Voedingscentrum aan om dagelijks zeker 250 gram groenten te eten.

    Fruit eten, niet drinken
    Twee stuks fruit is nog steeds prima, maar dan niet geperst of in een smoothie. Vruchtensappen horen geen vast onderdeel te zijn van het dagelijkse eetpatroon. Zelf niet als het vers geperst is. Volgens het Voedingscentrum krijg je met een sapje veel minder gezonde vezels binnen en heb je sneller weer trek.

    abc5media_youtube_0

    Minder vlees en alcohol
    In de nieuwe Schijf is het advies om minder vlees te eten. Een handje ongezouten noten is een gezonder alternatief. Alcohol drink je liever niet, of hooguit 1 glas per dag. 

    Wat vind jij?
    Uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de Nederlanders bekend is met het begrip Schijf van Vijf. Maar hou je er ook rekening mee als je eten koopt of kookt? We horen het graag van je!

    NH Peilt is de hele dag online en om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio te horen. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

    Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]