Ga naar Content
Noord-Holland

Gevangenis Heerhugowaard moet dicht: gemeente bereid tot acties

21 maart 2016, 17.46 uur · Aangepast 21 maart 2016, 18.42 uur
Door: · Foto: Google Street View

HEERHUGOWAARD Staatssecretaris Dijkhoff heeft besloten dat de Penitentiaire Inrichting (PI) in Heerhugowaard moet sluiten. Dat meldt de gemeente Heerhugowaard in een persbericht.

Het gaat om de locaties Zuyderbos waar 242 gedetineerden zitten en Amerswiel, waar 78 gedetineerden verblijven. In totaal moeten in Nederland 3000 cellen verdwijnen vanwege overcapaciteit.

Over de voorgenomen sluitingen zullen in het voorjaar gesprekken plaatsvinden tussen de staatssecretaris, deskundigen en de burgemeesters van de gemeenten waar gevangenissen gesloten gaan worden.

Acties
De gemeente Heerhugowaard wil graag met de medewerkers en de Ondernemingsraad van de gevangenis om de tafel om acties voor te bereiden om de voorgenomen sluiting te voorkomen. Drie jaar geleden werd de Penitentiaire Inrichting in Heerhugowaard ook al met sluiting bedreigd. Destijds lukte het de sluiting van bovengenoemde locaties te tegen te houden. Toen werd alleen locatie Westlinge gesloten.

Lees ook: Zuyderbos en Amerswiel blijven toch open

Beste van Nederland
Volgens burgemeester Ter Heegde is de PI in Heerhugowaard een van de meest innovatieve gevangenissen van Nederland. Dit feit, samen met de enorme inzet van het personeel geeft volgens hem alle aanleiding tot nieuwe acties. 

"Het gaat om 400 arbeidsplaatsen en dat is nogal wat", laat Ter Heegde aan NH weten. "Een fors aantal mensen die daar werken, zijn al eerder geconfronteerd met sluitingen of dreigingen van sluitingen. Nu worden ze voor de zoveelste keer in onzekerheid gebracht." 

Kip met gouden eieren
Ook de goede prestaties van de gevangenis wegen wat hem betreft zwaar. "De resocialisatie, dus het weer aan het werk krijgen van mensen die in de gevangenis hebben gezeten, gaat hier het allerbeste, de opgelegde bezuinigingen worden gehaald, de zelfwerkzaamheid van de gevangenen wordt allemaal gerealiseerd hier. Het is dus echt een voorbeeldgevangenis. Dus als je die gaat sluiten, is het een beetje de kip met de gouden eieren slachten. Dus op die gronden gaan we dan opnieuw de slag in."

Verwacht wordt dat de Tweede Kamer nog voor het zomerreces een besluit neemt over welke gevangenissen dicht moeten.