Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Vader Romano over onschuld zoon: "Hij is geslagen tot hij bloed plaste"

21 maart 2016, 14.19 uur · Aangepast 21 maart 2016, 17.12 uur

OUDKARSPEL Dertien jaar zat Romano van der Dussen uit Oudkarspel onterecht vast in een gevangenis op het Spaanse eiland Mallorca. De inmiddels 43-jarige Romano werd in 2003 veroordeeld tot 15,5 jaar cel voor verkrachting.

Hij zou in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola een vrouw hebben verkracht en twee andere vrouwen beroofd en aangerand. Hoewel er geen directe bewijzen zijn dat hij er iets mee te maken heeft, en hij totaal niet lijkt op de compositietekening van de dader, wordt hij toch door twee van de meisjes aangewezen als dader. Voor justitie is het een uitgemaakte zaak, Romano gaat de cel in.

Mishandeling
Volgens Romano's vader Rob is zijn zoon mishandeld om een bekentenis van hem los te krijgen. "Hij is geslagen totdat hij bloed plaste en van alles en nog wat om tot een bekentenis te komen. Hij heeft niet bekend, want dat is een enorme wilskracht van hem, iets wat hij niet gedaan heeft, heeft hij niet gedaan", aldus Rob.

Na jaren van gevangenschap blijkt het ooit aangetroffen dna op een van de slachtoffers afkomstig te zijn van de beruchte Britse crimineel Mark Dixie. Dixie, die inmiddels een straf van 35 jaar uitzit voor de verkrachting en moord op het Engelse fotomodel Sally Anne Bowman, woonde en werkte in 2003 in Fuengirola.

Lees ook: Brit bekent verkrachting waar Oudkarspelaar al 11,5 jaar voor vastzit

Vrijspraak
Ook al bekent Dixie schuld, Romano moet nog maanden wachten voordat hij ontslagen wordt uit de gevangenis. Als hij op 10 februari eindelijk vrijgesproken wordt, gaat het opeens snel. De volgende dag komt hij vrij, maar Romano's leven is verwoest. De wereld is totaal veranderd in de jaren dat hij gevangen zat en hij moet nu maar zien hoe hij zijn leven weer oppakt.

Lees ook: Oudkarspelaar Romano vrij na onterechte veroordeling: vader ziet zoon voor het eerst in twaalf jaar

In het programma Recht uit Noord-Holland komt vanavond de vader van Romano uitgebreid aan het woord. Rob, die al die jaren alleen telefonisch contact met zijn zoon had, vertelt over zijn zoon en de vreselijke tijd die ze achter de rug hebben. Bekijk de uitzending om 18.15 uur op NH.
abc5media_video_0

NH Nieuws