Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Enza Zaden uit Enkhuizen in de race voor familiebedrijf van het jaar

17 maart 2016, 15.38 uur · Aangepast 17 maart 2016, 16.08 uur

ENKHUIZEN Het zijn spannende dagen voor directeur Jaap Mazereeuw, zijn zus en eigenlijk het hele bedrijf. Enza is genomineerd als familiebedrijf van het jaar en 7 april wordt duidelijk welk van de in totaal vier bedrijven dat gaat worden.

Van verslaggever West-Friesland Maarten Trompert

Enza Zaden ligt in het zogenoemde Seed Valley. "Dat is het gebied tussen Enkhuizen en Warmenhuizen dat zo omringd is door water, dat het er nooit echt koud of echt warm wordt", legt directeur Jaap Mazereeuw uit. Hij is de derde telg uit de familie die het bedrijf vanaf 1938 van een kas in het centrum van de IJsselmeerplaats, tot zesde speler op de wereldmarkt voor zaadveredelingsbedrijven heeft gebracht. Het bedrijf blijft fier overeind tussen internationale giganten als Syngenta en Monsanto.

"Je bent hier geen nummer, je hebt echt het idee dat je deel van het familiebedrijf uitmaakt", zegt werknemer Steven Knip. Hij studeert hard aan de Enza Academy om alles over zaden te weten te komen. "Dat wij zo investeren in het personeel is waarschijnlijk één van de redenen waarom wij genomineerd zijn", denkt Mazereeuw. "Bijna 70 procent van alle bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Als wij winnen zou dat een grote eer zijn".