Ga naar Content
Noord-Holland

Brandweer Gooi gaat experimenteren om brandveiligheid te verbeteren

16 maart 2016, 19.19 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Joost Lammers

HILVERSUM De Brandweer Gooi en Vechtstreek start de komende tijd met drie proeven die brandveiligheid moet verbeteren en de druk op brandweervrijwilligers moet verminderen. Opvallend genoeg wordt daarbij onder meer gesproken over de inhuur van personeel.

In de Gooi en Vechtstreek wordt nu regelmatig opgetreden met een zogenaamd TS2-voertuig, een busje met twee brandweermensen aan boord. Die zou dan moeten ondersteund worden door een tweede voertuig. Door de terugloop van vrijwilligers is dat echter met name overdag vaak niet te realiseren.

Lees ook: Vrijwilligers lopen massaal weg bij brandweer: "Dit gaat een keer fout!"

Daarom wordt gestart met experimenten om te zoeken naar oplossingen. Zo wordt er onder meer tussen juli en september een proef gedaan om in Hilversum om een 24-uurs post in te zetten waar altijd iemand is. Alleen moet daar wel extra personeel voor worden ingehuurd.

Lees ook: Van Vollenhoven: doofpotcultuur bij brandweer 'teleurstellende houding'

Opvallend is ook dat er een proef komt waarbij in de avonduren, 's nachts en in het weekend de brandweerwagens bezet worden door zes brandweerlieden. Iets wat in de afgelopen tijd juist was afgeschaft, omdat het lastiger is om daar genoeg vrijwilligers voor te hebben. Na de experimenten wordt bekeken hoe de brandweer voor de langere termijn verder moet.