Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Beusebos moet wijken voor toeristen: Purmerend wil overdekt pretpark, congrescentrum en hotel

16 maart 2016, 12.05 uur · Aangepast 16 maart 2016, 17.14 uur · Foto: NH Nieuws / Gemeente Purmerend

PURMEREND Het Beusebos in de kom van de A7 moet plaats maken voor hotels, een overdekt pretpark, sportfaciliteiten en een congrescentrum. Het gemeentebestuur wil er 'het visitekaartje van Purmerend' van maken. Een trekpleister voor toeristen, dagjesmensen en congresgangers.

Door regioverslaggever Marjorie Noë

De gebiedsontwikkelaars gaan zich richten op toerisme en vrije tijd. De vraag naar hotels rond Amsterdam is groot. Met de bouw van een grootschalig hotel hoopt Purmerend toeristen uit de hoofdstad te trekken. Daarnaast wordt er gedacht aan een congrescentrum dat zich richt op evenementen en beurzen in de ICT-branche. Voor mensen uit de regio zullen er vrijetijdsfaciliteiten komen als een skibaan, een pretpark of een trampolinecenter. 

Het terrein van 16 hectare groot krijgt een bovenregionale uitstraling. Het moet een duidelijk zichtbare plek worden met hoogbouw, zodat Purmerend van ver goed te zien is. 

Lees ook: Purmerenders verzetten zich tegen de kap van het Beusebos - NH

Protest
De grootste plannen van Purmerend vallen niet bij iedereen goed. De actiegroep 'Vrienden van het Beusebos' snapt niet dat natuur moet wijken voor steen. Eric Kooijman van de actiegroep: "Een groen bos is al een mooi visitekaartje voor Purmerend. Iets verderop ligt het lege bedrijventerrein Baanstee-Noord. Geen bedrijf die zich daar wil vestigen. Waarom gebruiken ze dat gebied niet voor hun plannen?!"

Maar dat is volgens wethouder Hans Krieger geen optie: "Baanstee-Noord is een regulier bedrijventerrein. In de kom A7 willen we ons juist richten op een veel groter gebied!"

Kandidaten
Er hebben zich twee kandidaten gemeld die interesse hebben om een hotel en een congrescentrum te realiseren. Krieger: "Per initiatief kijken we of het geschikt is voor ontwikkeling in de kom A7. Dan pas maken we de grond bouwrijp."

Op 7 april praat de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer over het plan.