Ga naar Content
Noord-Holland

Steeds vaker sushi en tapas in plaats van cake op uitvaart

13 maart 2016, 22.25 uur
Door: · Foto: Wikimedia Commons/Chidorian

AMSTERDAM (AT5) Sushi in plaats van cake en Marco Borsato in plaats van Ave Maria. Het zijn een paar van de veranderingen die ze bij verzorger van uitvaarten PC Hooft Groep de afgelopen decennia hebben gezien.

PC Hooft is eigenaar van Amsterdamse begraafplaatsen Westgaarde en Vredehof en dit jaar is het 85 jaar geleden dat de groep werd opgericht. "Toen was je echt verplicht om het heel uitbundig te doen', vertelt Saskia Dingemans van de PC Hooftgroep. 'In de jaren 50 zat het wat meer in de taboesfeer en werden de plechtigheden eigenlijk heel erg kort."

De laatste jaren zijn de uitvaarten juist weer steeds uitgebreider en persoonlijker geworden, merkt Dingemans. "We hebben soms wel eens plechtigheden waar je ruim een uur met allerlei foto's en beeldpresentaties de overledene weer in herinnering brengt."

Borrels en wijn
En ook de plak cake en kop koffie is allang geen vaststaand gegeven meer. "Ze willen echt gewoon borrels, tapas, ze willen soms ook sushi hebben en wijn. Dus het wordt echt meer gevierd. De dood past veel meer bij het leven dan dat het vroeger was."