Start van hoofdcontent

HEILOO

nl

Heilooër vindt eerste én tweede kievitsei van Noord-Holland

12 maart 2016, 22.53 uur · Aangepast 12 maart 2016, 23.05 uur · Foto: Landschap Noord-Holland

HEILOO Het Brabantse Sint-Oedenrode had dit jaar de landelijke primeur, maar drie dagen later is ook de vondst van het eerste kievitsei van Noord-Holland een feit. Bovendien werd tegelijk met het eerste ei in hetzelfde nest een tweede exemplaar ontdekt.

Heilooër Michel Mannes stuitte vanmiddag rond 15.30 uur op het maisveld van boer Wilco Brouwer de Koning op een nest met een ei. Nadat Mannes Landschap Noord-Holland en boer Brouwer de Koning had ingelicht, moest het ei nog worden gecontroleerd op echtheid.

En wat bleek? In het nest lag nog een ei. Het tweede ei was zo vers dat het nog warm aanvoelde en zelfs glom. Aan de echtheid hoefde dus niet te worden getwijfeld, aldus Landschap Noord-Holland. 

Onderzoek
Bijzonder is dat boer Brouwer de Koning dit jaar - het jaar van de Kievit - meedoet aan het kievit-onderzoeksproject van Landschap Noord-Holland. Om de overlevingskansen van kieviten te vergroten, heeft de Heiloose boer op z'n maisland akkerranden vrijgemaakt.

Met de medewerking van Brouwen de Koning en negen andere Noord-Hollandse boeren moet de komende jaren duidelijk worden waarom het aantal kieviten de afgelopen 25 jaar met 45 procent is afgenomen.