Ga naar Content

Angst voor Tata Steel-afval: "Beverwijk stevent af op milieuramp"

BEVERWIJK Er zijn veel meer staalslakken gedumpt op de voormalige vuilnisbelt Aagtenbelt dan werd gedacht. Dat kan desastreuze gevolgen hebben, denkt de politieke partij Gemeentebelangen.

Van onze verslaggever Anne Kruijsen

De Aagtenbelt is één van de meest giftige plekken van ons land, omdat er vroeger veel zwaar chemisch afval werd gedumpt. Op de belt wordt een park gebouwd en daar zijn de staalslakken ter versteviging voor nodig. 70.000 kuub zou er gestort worden, maar uit onderzoek van het Noordhollands Dagblad blijkt dat er veel meer is gestort. 

Milieuramp
"De vrees is dat het gewicht van de slakken het gewicht van de belt naar beneden drukt en de naastgelegen wijk Broekpolder instroomt. Voor Beverwijk is dat een milieuramp", zegt Co Backer van Gemeentebelangen Beverwijk. Ook Marco Backer, zijn zoon, deelt die angst. "Mensen moeten zich echt zorgen gaan maken."

Wethouder Jaqueline Dorenbos-de Hen begrijpt de onrust niet. "Er zijn meer gebieden in Nederland die dit soort rotzooi in de grond hebben leggen. Daar zijn wij niet uniek in. We monitoren met pijlbuizen de grond en het blijkt dat de samenstelling niet verandert."

Gemeentebelangen is niet overtuigd en eist een extra onderzoek. 

Foto: NH Nieuws / Anne Kruijsen