Start van hoofdcontent

HAARLEMMERMEER

nl

Raadslid Haarlemmermeer gelinkt aan miljoenenfraude: "Afschuwelijk. Ik heb er écht niets mee te maken"

8 maart 2016, 11.38 uur · Aangepast 8 maart 2016, 14.26 uur · Foto: Facebook

HAARLEMMERMEER "Het is afschuwelijk", zegt Anneke van der Veer geëmotioneerd. Dat haar naam wordt gelinkt aan een zaak van miljoenenfraude, is volgens haar volstrekt onterecht. "Verschrikkelijk als dit je gebeurt."

De Nieuw­-Vennepse, voorzitter van de lokale partij Onafhankelijk Liberaal in Haarlemmermeer, reageert tegen NH op berichtgeving van het AD over criminele activiteiten van een Israëlisch­Nederlandse bende. Die zou vele bedrijven voor in totaal 20 miljoen euro hebben opgelicht door in te breken in het betalingsverkeer.

De naam van Van der Veer viel in de berichtgeving. Op de bankrekening van een bedrijf dat op haar naam staat is in mei vorig jaar ruim 70 duizend euro bijgeschreven. Ze beaamt dat het geld inderdaad op haar rekening is gekomen. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook maar íets met de fraude te maken heeft, benadrukt ze.

'Gewend om met grote bedragen te werken'
Met haar bedrijf (ingeschreven als een handelsonderneming) bemiddelt Van der Veer tussen bedrijven en banken. "Ik verstrek niet de leningen zelf", legt ze uit. "Ik bemiddel alleen en beoordeel ook bedrijfsplannen. Hoe het gewoonlijk gaat bij dit soort aanvragen, is dat ik een percentage van 10 procent ontvang."

Ze gaat verder: "Op dat moment liep er een financieringsaanvraag met de Vennepse ondernemer Ruud van Groenigen, die geld nodig had voor zijn nieuwe bedrijfsideeën. Van hem kreeg ik inderdaad 70 duizend euro op mijn rekening gestort, wat ongeveer overeenkomt met die 10 procent van zijn lening. Er was dus voor mij geen reden om aan te nemen dat er iets mis was. Ik ben gewend om met grote bedragen te werken. Bovendien was er voor mij geen reden om aan te nemen dat Van Groenigen niet betrouwbaar zou zijn."

Geldezel
Het bedrijf van Van Groenigen, VGP Holding te Nieuw­Vennep, wordt ook in verband gebracht met de fraudezaak. Zijn bedrijf zou zijn gebruikt als geldezel. Justitie in Luxemburg, waar de zaak dient tegen de bende, heeft gevraagd om uitlevering van Ruud van Groenigen.

Die uitlevering wordt aangevochten, zegt zijn advocaat Sicco Wester. "Mijn cliënt meent zich aan geen enkel strafbaar feit schuldig te hebben gemaakt. Hangende de procedure geeft hij geen commentaar."

'Naam zuiveren'
Van der Veer ten slotte: "Ik heb er écht niets mee te maken. Het is ongelooflijk. Zo heftig, ook voor mijn kinderen. Verder wil ik er niets over kwijt."