Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Column 'vergeten' voetbalhelden: John Weijers

7 maart 2016, 15.21 uur · Foto: Bureau Sport

VELSEN-ZUID Elke week hebben we een column over een al dan niet 'vergeten' Noord-Hollandse voetbalheld; een speler of trainer van AZ, Ajax, Telstar, HFC Haarlem of FC Volendam. Vandaag John Weijers: oud-speler van AZ'67, FC Amsterdam en bovenal Telstar waar hij werd ontslagen omdat hij deelnam aan de Elfstedentocht:

Een Elfstedentocht zal er ook deze winter wel niet meer komen. Om toch dat ouderwetse schaatsgevoel te krijgen, blikken we gewoon even terug op de tocht van 21 februari 1985.

Wat de Elfstedentocht met vergeten voetballers te maken heeft? Nou kijk: onder die dik 16.000 deelnemers bevond zich ook een profvoetballer, een speler van Telstar om precies te zijn: John Weijers. Deze John Weijers had namelijk, naast een passie voor voetbal, ook een enorme liefde voor het schaatsen. Het spreekt dan ook voor zich dat de voetballer de Friese tocht -de eerste in 22 jaar!- wilde rijden. Er was echter één probleempje: het bestuur van Telstar was er niet zo heel erg van gediend dat de middenvelder mee wilde doen aan de Tocht der Tochten en verbood hem om aan de start te verschijnen.

Weijers negeerde het verbod echter, ging de avond vantevoren naar Friesland waar hij bij Cambuurvoetballer Gerrie Schouwenaar mocht slapen en verreed uiteindelijk de tocht in een keurige 14 uur en 9 minuten. En wat zo bijzonder was: hij schaatste de volle 200 kilometer in een Telstar-shirt met daarop de naam van de shirtsponsor: Seleco. Goede reclame zou je denken, maar daar dacht het bestuur van Telstar toch echt iets anders over. Toen Weijers de ochtend ná de Elfstedentocht alweer op het trainingsveld stond -met het Elfstedenkruisje trots in zijn hand- moest hij zich bij de leiding melden. Daar kreeg hij te horen dat hij z'n spullen kon pakken en voorlopig niet meer welkom was bij de club.

In den lande werd verbolgen gereageerd op dit nieuws. Media meldden zich massaal op sportpark Schoonenberg om toenmalig voorzitter Jos de Waard om uitleg te vragen. En AZ-trainer Piet de Visser liet aan Weijers weten dat hij bij hem -als hij zijn trainer was geweest- het hele jaar in de basis zou hebben gestaan vanwege z'n karakter. Niet lang daarna vroeg Telstar ontslag voor Weijers aan. ‘De verhoudingen waren teveel bekoeld geraakt,' heette het.

Weijers zelf vond het allemaal wel prima. Als semiprof verdiende hij bij Telstar naar eigen zeggen maar iets van vijf gulden netto per uur. En die Elfstedentocht? Die nemen ze hem niet meer af. De Voetbal International plaatste daarna een ingezonden brief van Weijers, met als veelbelovend begin: "Persoonlijk houd ik er niet zo van om ontslagen te worden (...) Toen het tot me doordong dat het nu toch echt afgelopen was en dat volgend jaar jeugdige veulentjes mijn plaats gaan innemen, trok ik weemoedig een pilsje uit de ijskast en begon plannen te maken voor een nuttige oudedagsindeling."

Het programma Bureau Sport nam Weijers een aantal jaar geleden mee naar het Telstar-stadion om op zoek te gaan naar eerherstel. Dat kreeg Weijers: ergens in het stadion hangt nu een foto van Weijers tijdens de Elfstedentocht, in z'n Telstarshirt, met Seleco erop.

Mark van Wonderen

Beluister hier de column:

abc5media_audio_0

Eerdere columns:

- John Bosman (Ajax/AZ)
- Wim Hofkens (AZ)

- Mounir el Hamdaoui (AZ/Ajax)

- Gerrie de Goede (HFC Haarlem)

- Frenk Schinkels (AZ)

- Daniel da Cruz Carvalho (Dani) (Ajax)

- Barry van Galen (HFC Haarlem/AZ)

- Klaas Karregat (FC Volendam)

- Maceo Rigters (Jong Oranje)

- René Osei Kofi (Ajax)

- Ton Blanker (Ajax)

- Ron Kalderon (Ajax)

- Luc Nijholt (HFC Haarlem/AZ/FC Volendam)

- Heinz Stuy (Telstar/Ajax)

- Kees Kist (AZ)

- Silvan Inia (AZ/Telstar)
- Froylán Ledezma (Ajax)

- Donny Huysen (Ajax/HFC Haarlem/AZ)

- Johnny Dusbaba (Ajax)

- Hatem Trabelsi (Ajax)

- Ali El Khattabi (AZ)

- Pépé Fernandez (HFC Haarlem)

- Felix Gasselich
 (Ajax)
- Ruud Geels (Telstar/Ajax)

- Achmed 'Mido' Hossam (Ajax)
- Grétar Steinsson (AZ)
- Dries Boussatta (AZ)
- Esteban (AZ)

- Brutil Hosé (Ajax)

- Purrel Fränkel (Telstar)
- Gerrie Mühren (FC Volendam/Ajax)
- Barry Hughes (HFC Haarlem)

- Miralem Sulejmani (Ajax)

- Kristen Nygaard (AZ)

- Winston Bogarde (Ajax)

- Simon Kistemaker (Telstar)

- Jerrel Hasselbaink (AZ/Telstar)

- Jeroen Verhoeven (FC Volendam/Ajax)

- Hyun-jun Suk (Ajax)
- Abe van den Ban (HFC Haarlem/AZ)
- Michael Buskermolen (AZ)
- Frank Kramer (FC Volendam/Telstar)
- Marko Pantelic (Ajax)
- Freddy Adu (AZ)
- Melvin Platje (FC Volendam)
- David Loggie (AZ)

- Reinaldo de Lima (Telstar)