Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Vader vermoorde Mariska loste zaak zelf op: "Ze is in zijn val gelopen"

7 maart 2016, 17.14 uur · Aangepast 8 maart 2016, 09.05 uur

HOORN De vader van de in 2008 vermoorde Mariska Mast heeft zelf uitgezocht hoe zijn dochter om het leven is gekomen. "Het leek het alsof ik hoorde: "Papa, help me!" Ik heb haar beloofd het uit te zoeken."

De 23-jarige lerares Mariska gaat in augustus 2008 op vakantie naar Honduras. Samen met een reisvriendin besluit ze duiklessen te nemen op het tropisch eiland Roatán. Maar op 22 augustus krijgt vader Herbert een schokkend telefoontje: zijn dochter is overleden. 

Op de bewuste avond is Mariska met haar duikinstructeur Dan naar huis gegaan. Hij beweert dat Mariska in de badkamer is gevallen, maar haar gezicht is zwaar toegetakeld. Ze heeft een bloeduitstorting op haar linkeroog, een kapotte tand en een gescheurde lip. Ook heeft ze een fractuur op haar achterhoofd. Artsen kunnen niets anders dan haar overlijden vaststellen. 

"Ze vond hem een leuke knul en hij heeft daar misbruik van gemaakt. Ik weet zeker dat hij wat in haar drankje heeft gedaan om haar te misbruiken. Er is drugs in haar bloed gevonden, maar Mariska gebruikte dat niet", vertelt Herbert. Dan wordt opgepakt, maar vlucht naar Australië als hij de sectie op Mariska in vrijheid mag afwachten.

Lees ook: Hoornse slachtoffer van misdrijf

Uit het sectierapport wordt duidelijk dat Mariska is vermoord, maar er zijn veel losse eindjes. Jarenlang pluist Herbert het dossier uit, totdat hij weet wat er is gebeurd en wat het moordwapen is. "In dat rapport stond dat ze is vermoord met een stomp slagvoorwerp, maar niemand wist wat."

Barkruk
Uiteindelijk lost hij de zaak zelf op: "Ze hebben haar neergeslagen met het uiteinde van de barkruk. Op een gegeven moment zag ik gewoon de lijnen van het uiteinde van de barkruk in haar gezicht staan. Die lijnen van de verwondingen klopten precies. De politie heeft gewoon nooit goed onderzoek gedaan."

Lees ook: Lichaam Mariska Mast opgegraven voor nader onderzoek

De gebeurtenis heeft een grote leegte achtergelaten. "In het begin had ik heel veel nachtmerries. Het houdt je nog dag en nacht bezig. Mijn andere dochter heeft gelukkig haar leven weer opgepakt, maar ik heb dat niet. Je voelt je gewoon heel vaak alleen."

Omdat Dan nooit is opgepakt, kan Herbert ook geen rust vinden. "Ik ben nooit aan rouwen toegekomen. Er was geen proces, dus ik heb het nooit kunnen afsluiten. Het is net of je verlamd bent, wat heeft het leven voor zin?"

De hele uitzending van Recht uit Noord-Holland is vanavond om 18.16 uur te zien op NH 

NH Nieuws