Ga naar Content

Grote zorgen om brandveiligheid in seniorencomplex door verdwijnen alarmsysteem

HILVERSUM Bewoners van het seniorencomplex Zuiderheide in Hilversum maken zich grote zorgen. Woningbouwvereniging Dudok Wonen gaat de brandalarmeringssystemen namelijk verwijderen. Dat betekent dat de brandweer niet direct wordt gealarmeerd als er brand is.

Annemieke van den Eijkel-Weststrate, bewoonster van de Zuideheide, vreest dat het een stuk langer gaat duren voor er hulp komt, mocht er brand uit breken. "Als er brand uitbreekt, dan gaat de melding direct naar de brandweer. Daardoor staat de brandweerwagen veel sneller voor de deur."

Lees ook: Ouderenbond bezorgd over bezuinigingen brandweer

Ook bewoner Willem Leegwater is heel ontevreden: "Ik vind het echt afbraak van de sociale voorzieningen."

Onwenselijk
De bewoners staan niet alleen in hun protest. Bianca Verweij van de SP in Hilversum heeft het probleem aangekaart bij de burgemeester en brandweer en vindt het besluit zeer onwenselijk. Ze vindt dat de systemen moeten blijven. Ook burgemeester Broertjes is het met de bewoners eens. 

Dudok Wonen zegt in een reactie niet anders te kunnen. Het is het gevolg van bezuinigingen door de Rijksoverheid. "Ouderen die volgens het rijksbeleid een 'lichtere' zorgindicatie hebben, krijgen in tegenstelling tot voorheen geen vergoeding meer vanuit de AWBZ voor huisvesting in een verzorgingshuis", aldus een woordvoerder.

"Wij begrijpen dat sommige ouderen zich zorgen maken. We hebben daarom bewust alle ouderen nu reeds geïnformeerd over de wijzigingen die per 1 juni aanstaande plaatsvinden."

Foto: NH Nieuws