Ga naar Content
Noord-Holland

Alkmaarse boa's binnenkort met wapenstok en pepperspray de straat op

4 maart 2016, 07.44 uur · Aangepast 4 maart 2016, 08.10 uur
Door: · Foto: ANP

ALKMAAR Alkmaarse boa's gaan binnenkort met 'dubbele bewapening' de straat op. Om het geweld tegen de 25 buitengewoon opsporingsambtenaren in de gemeente te dammen, krijgen ze een pepperspray en een wapenstok mee.

Dat blijkt uit een enquête van het AD onder de zestig grootste Nederlandse gemeenten. "Onze toezichthouders krijgen steeds vaker te maken met agressie en geweld, zoals belediging, bedreiging en mishandeling", aldus een woordvoerder van de gemeente in de krant

Vorig jaar werden ruim honderd van de tweeduizend boa's in de grote gemeenten mishandeld. Om daar een einde aan te maken, dragen ze steeds vaker wapens bij zich. Inmiddels hebben dertien gemeenten concrete plannen over de bewapening van de toezichthouders. Handboeien worden het meest genoemd, gevolgd door wapenstok en pepperspray. Zestien gemeenten willen meer stadswachten in dienst nemen.  

Wapenstok inleveren
Als een gemeente boa's wil bewapenen moet het daarvoor goedkeuring vragen aan het Openbaar Ministerie (OM). Hoewel ook advies wordt gevraagd aan de politie, zijn de korpsen doorgaans niet blij met de bewapening van de toezichthouders. Boa's in Zeist moesten vorig jaar hun wapenstok inleveren omdat het OM het onnodig vond.