Ga naar Content
Noord-Holland

Meerdere bijna-botsingen op Schiphol: groot onderzoek gestart

2 maart 2016, 12.02 uur · Aangepast 2 maart 2016, 13.26 uur
Door: · Foto: Robby Hiel

SCHIPHOL De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een groot onderzoek naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Schiphol. Er zijn in de afgelopen jaren een paar incidenten geweest, zoals bijna-botsingen op de startbaan.

De raad wil nu weten of er structureel iets mis is, bijvoorbeeld in het ontwerp of het gebruik van de luchthaven. Ook moet het onderzoek duidelijk maken of er iets is gedaan met aanbevelingen uit eerdere onderzoeken. De raad wil verder weten 'hoe de veiligheid van omwonenden is meegenomen in de besluitvorming'. Het gaat niet om terrorisme, benadrukt een woordvoerder.

Lees ook: Botsing vliegtuigen op Schiphol op het nippertje voorkomen

Schiphol wil in de komende jaren flink groeien. Het onderzoek is daarom van belang voor een betere veiligheid, aldus de Onderzoeksraad. De raad hoopt dat het onderzoek tegen het einde van dit jaar of begin 2017 is afgerond.

Eerder onderzoek
De Onderzoeksraad deed al eerder onderzoek naar tien incidenten tussen 2004 en 2008. Daarbij was een vliegtuig op of bij een landingsbaan terwijl daar al een vliegtuig of auto op reed. In 2010 steeg een KLM-vliegtuig per ongeluk op vanaf de taxibaan, en niet van de startbaan ernaast. Dat gebeurde bij zonsondergang op een besneeuwd vliegveld.

Ook op 10 mei vorig jaar ging het bijna mis op de luchthaven. Een landend vliegtuig maakte een doorstart, terwijl een ander vliegtuig op dat moment toestemming kreeg om op te stijgen. Daardoor zouden de toestellen elkaars pad kruisen.

Reactie Schiphol
"Het is goed dat de Onderzoeksraad naar de veiligheid van het vliegverkeer op en rond Amsterdam Airport Schiphol kijkt", laat een woordvoerder van de luchthaven weten. "Veiligheid is een topprioriteit binnen onze sector. Wij zullen het onderzoek van de Onderzoeksraad ondersteunen."

Ook Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) juicht het onderzoek toe. "Door mogelijk nieuwe inzichten kunnen we samen met de andere betrokken partijen de veiligheid verder verbeteren."