Ga naar Content
Noord-Holland

Moordenaar Nadine Beemsterboer mag met begeleid verlof

26 februari 2016, 22.26 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HOORN Gerold O., de moordenaar van Nadine Beemsterboer, mag vanaf 29 februari begeleid verlof aanvragen. Dat laat de vader van Nadine, Jacques Beemsterboer, weten aan NH. Gerold O. bracht in 2006 de destijds 20-jarige Nadine met tientallen messteken om het leven.

Daarvoor werd hij in 2007 veroordeeld tot twaalf jaar cel met tbs. Afgelopen week kreeg vader Jacques van het Informatiepunt Detentieverloop (IDV) te horen dat Gerald O. de begeleide verlofstatus is verleend. Dat betekent dat hij aanvraag mag doen om onder begeleiding naar buiten te gaan.

'In gesprek'
Jacques Beemsterboer reageert redelijk nuchter op deze beslissing. "We wisten dat dit zou komen. Mede daarom zijn wij in maart 2014 met hem in de gevangenis in gesprek gegaan. We hopen dat als we hem nu weer op straat tegenkomen, de grootste paniek achterwege blijft."

Tja, dit zat er aan te komen. ... pic.twitter.com/PyVsHkBzPb

— Jacques Beemsterboer (@JacBeemsterboer) 26 februari 2016

Die kans acht hij overigens zeer klein. Het maximale privilege van O. is een bezoek aan zijn moeder in Zwaag, vlakbij Beemsterboers woonplaats Hoorn. "Maar het centrum van Hoorn is een 'no go' voor hem, daar hebben wij zelf voor gekozen", aldus Beemsterboer. "In Zwaag komen wij niet, dus de kans dat we hem ontmoeten is zo goed als nihil."

Gesprek met Gerold O.
Beemsterboer voerde in 2014 twee gesprekken met de moordenaar van zijn dochter. Eén van de twee samen met zijn vrouw Wanda, de ander alleen. "Veel lotgenoten houden de dader(s) ver weg, maar dit voelt voor ons beter. Ik heb de vragen kunnen stellen die ik wilde stellen."

Tijdens de ontmoetingen toonde Gerold O. berouw. "Hij betuigde volop spijt, in tranen, dat hebben we met eigen ogen gezien. Hij heeft dat meerdere keren naar voren gebracht. Dat doet toch wel goed."

Desondanks raakt de verlofstatus Beemsterboer wel degelijk. "Ja, natuurlijk. Nadine is met zo vreselijk veel geweld om het leven gebracht door deze man. Daar hou je altijd het gevoel bij: wat is dit voor man, wat voor kwaad kan hij in de toekomst nog aanrichten?"

Moord
Nadine Beemsterboer, destijds 20 jaar oud, werd op 2 december 2006 door de toen 34-jarige Gerold O. naar zijn huis in Amsterdam gelokt. Bij binnenkomst werd ze vrijwel direct met 33 messteken om het leven gebracht. Hij plunderde vervolgens ook nog haar bankrekening.

Eind 2016 wordt bepaald of O's tbs wordt verlengd.