Ga naar Content

Overleden Heldenaar nieuw gezicht ALS-campagne: "Ik ben trots op hem"

DEN HELDER De eind vorig jaar overleden Oscar Wagner (40) uit Den Helder is vanaf deze week het nieuwe gezicht van de campagne 'Ga door met mijn strijd' van stichting ALS Nederland.

Waarschijnlijk ken je de aangrijpende posters en reclamespots van de stichting wel. De mensen die erin voorkomen zijn namelijk overleden. Oscar bezweek eind vorig jaar aan de ongeneeslijke spierziekte. Hij was dj, kwam oorspronkelijk uit Schagen, maar woonde de afgelopen jaren in Den Helder met zijn vrouw.

Via posters door het hele land roept Oscar mensen nu op om een donatie te doen aan Stichting ALS Nederland, zodat een oorzaak en een medicijn gevonden kan worden.

Diep verdriet
NH sprak zijn zus Astrid over haar broer. Zij vertelt dat Oscar het erg moeilijk vond om over zijn ziekte te praten. "Hij kon het me niet zeggen, maar wees alleen naar een map met informatie over de ziekte die op tafel lag. Die sloeg ik open en toen was het voor mij meteen duidelijk. Het was alsof de grond onder mijn voeten werd weggeslagen. Diep verdriet natuurlijk. Je weet direct, dit is je doodvonnis. Hoe lang weet je niet, maar wel dat het aflopend is en dat er niks tegen te doen is."

De posters hangen ook in Den Helder. Best heftig voor Astrid om de grote foto van haar overleden broer op straat tegen te komen. Maar ze vindt het juist heel goed van Oscar dat hij besloot mee te doen aan de campagne. "Ik ben vooral trots dat hij een bijdrage kan leveren. Het is ook heel belangrijk dat die posters er blijven komen, omdat er nog geen medicijn tegen ALS is."

Bekijk hieronder het hele gesprek met Astrid:
abc5media_video_0

Foto: Astrid Wagner