Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

Zaandam neemt afscheid van Bruynzeel-fabriek

24 februari 2016, 19.06 uur

ZAANDAM De sloophamer gaat in de voormalige panden van Bruynzeel in Zaandam. Deze week zijn de eerste voorbereidingen getroffen. Op de 25.000 vierkante meter aan leegstaande fabriekshal waar ooit vloeren, deuren en keuken van Bruynzeel werden gemaakt, komt de grote blauwe doos van IKEA te staan.

Tot de zeventiger jaren van de vorige eeuw was Bruynzeel één van de grootste werkgevers van de Zaanstreek. Honderden mensen werkten in de fabrieken en de producten werden vanuit Zaandam over de hele wereld verkocht. Toen goedkopere producten uit Taiwan op de markt kwamen, gingen de zaken voor Bruynzeel slechter. De fabrieken in Zaandam werden gesloten.

Oud-medewerker Pieter Pennekamp denk met weemoed terug. "Het was de mooiste tijd van mijn leven." Pennekamp werkte 15 jaar lang bij Bruynzeel. "De sfeer was familiair. En we hebben veel ondeugende dingen gedaan."

Lees ook: Gemeente Zaanstad maakt Ikea-plannen per ongeluk openbaar

Voordat er gesloopt kan worden, moet het asbest worden verwijderd dat op een aantal plekken gevonden is. Daarna wordt de grond bouwrijp gemaakt voor IKEA. 

"Ik vind het fijn dat ik hier nog een keer kan lopen," zegt Ben Regter, terwijl hij in de hal van de oude vloerenfabriek staat. Als jongen van 14 jaar kwam Regter bij Bruynzeel terecht. "Mijn vader had liever gezien dat ik bakker was geworden. Maar een vriend van mij ging hier werken. En toen ging ik met hem mee." 

Lees ook: Hurra! Binnenkort ook Ikea in Zaandam 

Dat de hallen nu gesloopt gaan worden, dat snapt Regter heel goed. "Dat is de toekomst. Zaanstad moet blijven ontwikkelen."

Een klein deel van de Bruynzeelpanden zal blijven staan. De oude schaverij, de machinekamer, de wasfabriek en het kantoor worden opgeknapt en krijgen een nieuwe bestemming.