Ga naar Content
Noord-Holland

Minister van der Steur: snel onderzoek naar onvrede brandweerpersoneel

24 februari 2016, 18.20 uur
Door: · Foto: ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil dat er snel onderzoek wordt gedaan naar onvrede bij brandweerpersoneel. Dit schrijft hij in een brief aan het Veiligheidsberaad naar aanleiding van berichtgeving van NH en EenVandaag.

In januari brachten we verschillende reportages over onvrede bij met name de vrijwillige brandweer. Door bezuinigingen verdwenen in de provincie brandweerposten, materieel, maar ook personeel. Veel vrijwilligers gaven in een onderzoek door het EenVandaag Opiniepanel aan weinig vertrouwen te hebben in de leiding en dat de brandweerzorg door alle bezuinigingen is verslechterd.

Lees ook: Vrijwilligers lopen massaal weg bij brandweer: "Dit gaat een keer fout!"

Ook bleek dat sinds de reorganisatie het aantal brandweervrijwilligers met 2000 was gedaald en dat veel anderen dachten aan stoppen. Zelf gaven de veiligheidsregio's toe dat er problemen zijn, maar dat 'de uitstroom van vrijwilligers minder groot is dan de reportages doen vermoeden'.

Lees ook: Van Vollenhoven: doofpotcultuur bij brandweer 'teleurstellende houding'

Toch leidde het tot veel vragen binnen de lokale, maar ook landelijke politiek. Minister Ard van der Steur roept in zijn brief het Veiligheidsberaad op zo snel mogelijk onderzoek te doen onder het brandweerpersoneel "Zo kan nog dit jaar een representatief en gedragen landelijk beeld verkregen worden van wat er speelt onder het brandweerpersoneel, zowel vrijwilligers als beroeps."