Ga naar Content

90-jarige kunstenares blikt terug: "Ik overleefde bombardement en schilderde voor koningshuis"

BERKHOUT Gerda Link (90) heeft een bewogen leven gehad, waarin ze onder andere midden in een bombardement terechtkwam. Met haar kunstwerken probeerde zij het leven te vieren.

Link werd geboren op de grens van Duitsland en Polen. In de oorlog moest ze werken voor het gezin, omdat haar vader een tegenstander van de Nazi's was. Op haar vlucht aan het einde van de oorlog komt ze middenin het bombardement van Dresden terecht. Maar ze overleefde het: "Dat was verschrikkelijk, alles stond in brand."

Gerda wilde naar Nederland, waar haar toenmalige man woonde die ze in de oorlog had laten onderduiken. In Nederland komt haar schilderscarrière moeizaam op gang. Na een scheiding en een ernstig ongeluk, waarbij ze een schedelbasisfractuur oploopt, ontmoet ze gevelrestaurateur Jan Hilbers. Ze versterken elkaar in de kunst en gaan trouwen.

Koninklijke opdracht
In 1990 krijgt Gerda Link haar grootste opdracht. Ze mag alle wapenschilden van het Koninklijk Huis schilderen. De stukken hangen nu nog steeds in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. "Daar heb ik een jaar aan gewerkt", zegt Gerda. "Dat was onze klapper, heel sensationeel", glundert Jan. 

Het paar kan goed leven van de kunst en de restauraties. Door een oogziekte ziet Gerda nog maar 20 procent. Maar dat is genoeg voor haar om kunst te borduren. Ze is dankbaar dat ze op haar negentigste nog steeds actief kan zijn.

Een overzicht van de werken van Gerda Link en de 77-jarige Jan Hilbers zijn tot 20 mei te zien in het gemeentehuis van Koggenland in De Goorn.

Foto: NH Nieuws