Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Pegida: Zet varkensmutsen op voor huis Van der Laan

21 februari 2016, 17.07 uur · Foto: ANP/Bas Czerwinski

AMSTERDAM (AT5) Als het aan anti-islambeweging Pegida ligt, ziet het volgende week zaterdag op de stoep bij de woning van burgemeester Eberhard van der Laan roze van de varkensmutsen.

Pegida-woordvoerder Edwin Wagensveld, ook bekend onder de naam Edwin Utrecht, werd gisteren bij een demonstratie in Ede aangehouden. Dat gebeurde omdat hij een varkensmuts had opgezet en weigerde hij die af te zetten.

Lees ook: Pegida mag opnieuw demonstreren in Amsterdam

Volgende week belooft het een roze aangelegenheid te worden. "Zaterdag 27 februari in Amsterdam: Pegida-demonstratie met varkensmuts voor ambstwoning Van der Laan! Wees erbij en zet signaal!", twitterde de beweging vanochtend.

Verdacht pakketje 
De demonstratie zal de tweede zijn in korte tijd. Begin deze maand viel de eerste demonstratie min of meer in het water door een verdacht pakketje. Het is dus de wens van Pegida om het dit keer voor de ambtswoning op de Herengracht te doen. Iets waar Van der Laan geen moeite mee zegt te hebben.

Lees ook: Burgemeester beëindigt demonstratie Pegida in Amsterdam

"De ambtswoning is een bijzonder geval. Als iemand ooit wil demonstreren voor het huis van een wethouder van mij die er privé woont, dan kan hij er zeker van zijn dat ik dat niet toesta. Dit is de ambtswoning, weliswaar woon ik er, maar het is ook een symbool", zei Van der Laan vrijdag.

De burgemeester houdt nog wel een slag om de arm: "Het kan goed zijn dat we zeggen, het is logistiek niet goed te doen op de Herengracht want je hebt ook een aan- en afvoer. En daarnaast een eventuele tegendemonstratie."

Zaterdag 27.02 in Amsterdam #Pegida demonstratie met Varkensmuts voor ambstwoning vd Laan! Wees erbij en zet signaal!https://t.co/xRezdDnxH3

— Pegida Nederland (@PegidaNederland) 21 februari 2016