Ga naar Content

Hoe een kleine Haarlemse drogist zijn grote buurman V&D overleefde: "Een vooruitziende blik"

HAARLEM Als Vroom en Dreesman in 1896 een winkel in Haarlem willen openen, valt hun oog op een pand naast Drogisterij van der Pigge. Als de winkel een kwart eeuw later te klein wordt voor het snelgroeiende warenhuis, proberen ze hun buurman uit te kopen. Dat blijkt tevergeefs, want Van der Pigge laat zich niet uitkopen. "Misschien had hij een vooruitziende blik."

"Hij stuurde een krabbeltje terug", vertelt bedrijfsleidster Pamela van Booren. "Nee, sorry. Ik ga het niet verkopen. Hij wilde niet wijken." Dat bleek een gouden zet, want honderd jaar later hangt bij de V&D de vlag halfstok en wordt de deur van de drogisterij platgelopen.  

'Terug in de tijd'
"Mensen vinden het prachtig dat je hier terug in de tijd gaat", vertelt de bedrijfsleidster. "En we doen altijd erg ons best om met kennis en advies goed op de hoogte te blijven. En mensen komen daar ook voor."

"Dit moet je voelen en ruiken", vertelt een klant van Van der Pigge over het ruime assortiment kruiden, drop en andere natuurproducten dat zijn geur enthousiast door de zaak verspreidt. "Als ik hier geweest was, waste ik mijn kleren niet. Dan hing ik ze op en dan rook m'n hele kamer naar Van der Pigge."

Foto: Google Streetview