Ga naar Content
Noord-Holland

Het zaaiste museum staat in Broek op Langedijk: "Met een Z dus"

17 februari 2016, 13.52 uur · Aangepast 17 februari 2016, 17.29 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

BROEK OP LANGEDIJK Het zaaiste museum van Nederland staat in Broek op Langedijk. Museum BroekerVeiling heeft zichzelf deze titel gegeven. "Met een Z", verduidelijkt directeur Ron Karels lachend. Het museum wil met de titel het zaaiseizoen onder de aandacht brengen.

Groenteveilingen, historische modeshows en kolen en uien die op akkerschuitjes van het land naar het afmijnlokaal worden gevaren. In in het museum kom je alles te weten over de Westfriese tuinderscultuur.

Maar dat het museum met de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld zichzelf nu het ZAAISTE museum van Nederland noemt is op z'n minst opvallend. Directeur Karels: "Kinderen maar ook volwassen weten vaak niet meer waar onze groente vandaan komt. Daarom zijn we deze campagne gestart."

Cool
"Ik laat de bezoekers zien hoe je moet zaaien en oogsten. Dat goed doen is niet eenvoudig en totaal niet saai", vertelt museumtuinder Jan Schroeder. "De kinderen vinden het hartstikke leuk. Cool, noemen ze dat tegenwoordig."

abc5media_audio_0

Zaaikalender
Bij het begin van het zaaiseizoen heeft het museum ook een zaaikalender gemaakt. Het eerste exemplaar was voor Langedijker burgemeester Hans Cornelisse. "Wanneer de zaaiperiode voorbij is, zo rond de zomer, starten we met de campagne superKOOL", voegt museumdirecteur Karels toe. Niks saais aan dus, vinden ze bij Museum BroekerVeiling.