Ga naar Content
Noord-Holland

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc?

16 februari 2016, 14.32 uur · Aangepast 16 februari 2016, 14.48 uur
Door: · Foto: Politie

NOORD-HOLLAND Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen om mensen te beroven. De criminelen ogen vaak betrouwbaar, maar als ze eenmaal in je huis staan, stelen ze je waardevolle spullen. Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

"Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag." Op de website van de politie is een speciale pagina gewijd aan de uitgekiende babbeltrucs die steeds vaker voorkomen

Lees ook: Oorlogsveteraan uit Huizen overlijdt drie dagen na babbeltruc

De politie geeft een aantal tips om te voorkomen dat de criminelen hun slag kunnen slaan, zoals vaak gebeurt bij oudere mensen. 

- Kijk wie er voor de deur staat voordat je open doet. Vertrouw je het niet? Vraag wat iemand komt doen en bel 112 als je het nog steeds niet vertrouwt. 

- Open de voordeur bij gebouwen met een centrale toegang alleen voor bezoek dat voor jou komt. Maak gebruik van het raam, de intercom of kijkgaatje in de deur om te zien wie het is. 

- Zorg dat je de deur op een kier kan zetten. Zo hoef je niet open te doen om te weten wie er voor de deur staat. 

- Blijf niet alleen 's avonds maar ook overdag alert op mensen met mogelijk verkeerde bedoelingen. "Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen", benadrukt de politie.

Lees ook: Overzicht: 12 brutale babbeltrucs in Noord-Holland

#Oplichters + dieven proberen van alles om binnen komen en u iets afhandig te maken. Laat u niets op de mouw spelden pic.twitter.com/SxpcZspyF7

— Edwin Verweij (@POL_EJHVerweij) February 16, 2016

Tien andere tips van de politie:

1. Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur. 

2. Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.

3. Wissel geen geld aan de deur.

4. Loop nooit met iemand mee naar buiten.

5. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. 

Lees ook: Overzicht: 12 brutale babbeltrucs in Noord-Holland

6. Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.

7. Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.

8. Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. 

9. Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in uw woning zijn. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat u grote geldbedragen thuis bewaart.

10. Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s). Noteer dit voor de zekerheid.