Ga naar Content

Ouderenprotest tegen weghalen stoplichten voor snelle bus in Haarlem: "Ik vind 't skoftig!"

HAARLEM "Ik kan niet met mijn scootmobiel zonder stoplichten naar de overkant!" Tijdens het wekelijkse koffie-uurtje in buurthuis De Schakel in Haarlem-Noord is er grote verontwaardiging over het plan om stoplichten bij oversteekplaatsen weg te halen om de bus sneller te laten rijden.

Van onze verslaggever @GejaSikma in Haarlem 

Het is de vurige wens van de Provincie om een hoogwaardig openbaar vervoer (HOV, red.) te realiseren tussen IJmuiden en Haarlem.

De Rijksstraatweg moet dan flink op de schop, waarbij een aantal oversteekplaatsen het dan zonder verkeerslicht moet doen. Maar omwonenden springen nu op de bres, vooral voor het stoplicht bij het winkelcentrum Cronjé. 

Zuidtangent
Eerder wisten omwonenden van deze verkeersader in Haarlem-Noord een aparte busbaan voor de Zuidtangent tegen te houden. Nu komt het protest laat op gang, want donderdag gaat de gemeenteraad hier al over vergaderen. Maar een petitie is binnen een paar dagen al bijna duizend keer ondertekend. 

Vooral de ouderen zijn boos. "Toen er vroeger nog geen stoplichten waren, zijn er al een paar doden gevallen", vertelt Nel tijdens de koffie in het buurthuis. "Voor de 2 seconden, toe nou", roept haar buurvrouw verontwaardigd uit. "De bus kan toch ook een minuut wachten. Ik vind het skoftig", valt een andere bezoeker haar bij. 

Foto: NH Nieuws/Geja Sikma