Documentaire FC De Koepel: "Voetbal is mijn leven"

HAARLEM De Syrische vluchtelingen Nadim en Kareem waagden afgelopen jaar de oversteek naar Europa. Inmiddels wonen ze in Haarlem, waar ze met andere vluchtelingen voetbalteam FC De Koepel vormen. NH volgde Nadim en Kareem in aanloop naar hun eerste wedstrijd. Het resultaat is de documentaire FC De Koepel, die hieronder kan worden bekeken.

Nadim zou het liefst profvoetballer bij PSV willen worden, waar Kareem door een blessure het meer van zijn vlotte babbel moet hebben. Daarom besluit hij het team te coachen. Kareem studeerde rechten in Syrië en hoopt hier advocaat te worden.

FC De Koepel
Sinds november traint het team elke vrijdagavond op het veld van FC Haarlem Kennemerland, zodat de jonge mannen hun alledaagse ellende even kunnen vergeten. "Ik voel me hier heel welkom in Haarlem", zegt Nadim.

Al snel heeft het team een officiële naam: FC De Koepel. Nadim is één van de achttien gelukkigen die bij de selectie zit voor de allereerste wedstrijd ooit: ze zullen tegen de selectie van FC Haarlem Kennemerland spelen, in het oude stadion van Haarlem.

In zijn kamer in De Koepel hangt een PSV-poster. Ook staat de uitspraak 'Voetbal is mijn leven' op de muur. "Ik ben al tien jaar fan, ik volg alles van ze", glundert Nadim. Kareem is iets educatiever ingesteld: hij probeert Nederlands te leren via Nijntjeboekjes.

Wedstrijd
Op de dag zelf heeft Nadim lichte zenuwen. Hij is benoemd tot aanvoerder van zijn team en moet FC De Koepel naar een overwinning leiden. De wedstrijd golft op en neer en hoewel De Koepel vlak voor tijd de 3-3 binnenschiet, gaat Haarlem er uiteindelijk toch met de overwinning vandoor.

Deel dit artikel:

Recent nieuws