Ga naar Content

Badhoevedorpse boodschappenbus groot succes: "Anders zat ik achter de geraniums!"

BADHOEVEDORP Een speciale bus die ouderen bij hun woning oppikt en hen naar het winkelcentrum brengt. In Badhoevedorp rijdt zo'n boodschappenbus en is het een groot succes. Helemaal nu het openbaar vervoer steeds meer aan het verdwijnen is in het dorp.

"Ja, daar komt 'ie aan!", klinkt het enthousiast als de bus van Peter en Linda van Rijn aan komt rijden bij seniorencomplex De Schuilhoeve in Badhoevedorp. Drie keer per week komt het echtpaar langs met de Boodschap Shuttle om de ouderen van en naar het dorp te rijden.

Er wordt dankbaar gebruikt gemaakt van de dienst, want even een boodschapje halen, is voor veel ouderen niet zo eenvoudig. "We zijn heel gelukkig met het busje", vertelt een van de passagiers. "Lieve mensen, altijd op tijd. Het is heel fijn." Haar buurvrouw vult aan: "Ik ben negentig jaar en dan gaat het allemaal wat minder. Ik ben blij dat ik zo mijn boodschapjes kan doen."

Aan gezelligheid geen gebrek in de bus. "Daar gaan we!", roept Peter met een brede glimlach naar zijn passagiers. "Waar gaan we naar toe?" Zijn volle bus reageert in koor: "Naar de markt!" Een paar straten verder en een paar minuten later stroomt de bus leeg en kunnen de ouderen hun boodschappen gaan halen.

Slecht openbaar vervoer
Het echtpaar zag dat veel ouderen de deur niet meer uit gingen. Daarom besloten Peter en Linda om met de shuttlebus te gaan rijden. Taxidiensten hebben lange wachttijden en zijn niet bedoeld voor dit soort korte ritjes. Door het veranderende openbaar vervoer rijden ook steeds minder bussen, waar veel over wordt geklaagd in Badhoevedorp.

"We moesten iets doen. Veel seniorenwoningen liggen nét te ver van het centrum vandaan", vertelt Linda. "Ouderen die we zagen lopen, hadden het moeilijk. Wij bedachten dat wíj ze wel konden gaan brengen."

Dankbaar werk
Rijk worden Peter en Linda er niet van, maar dat lijkt niet het belangrijkste. "Het zou mooi zijn als we er ooit ons brood mee kunnen verdienen. Maar lukt dat dit jaar niet, dan misschien volgend jaar", aldus Peter. "Het belangrijkste is dat wij er heel gelukkig van worden", gaat Linda verder. "Het is zo fijn om dit te kunnen doen, het is dankbaar werk!"

Hun passagiers hebben dan ook alleen maar lovende woorden. "Ik blijf vaak nog een rondje zitten", vertelt een mevrouw lachend. "Het is zo gezellig!"  Voor veel ouderen is het ritje met de bus dan ook een sociale aangelegenheid. Zo vertelt een mevrouw: "Het contact met mensen, dát is heel belangrijk. Anders zaten we echt alleen maar achter de geraniums hoor!"