Ga naar Content
Noord-Holland

Vrijspraak voor Oudkarspelaar Romano van der Dussen na 13 jaar in Spaanse cel

10 februari 2016, 16.49 uur · Aangepast 11 februari 2016, 10.20 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

MADRID Romano van der Dussen komt vrij. De 43-jarige uit Oudkarspel zit al 13 jaar in een Spaanse cel voor verkrachting. Het Spaanse hooggerechtshof heeft hem daar echter nu in hoger beroep van vrijgesproken.

Dat schrijft de NOS vanmiddag. Van der Dussen zou in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola een vrouw hebben verkracht en twee andere vrouwen beroofd en aangerand.

Lees ook: Vader Romano hoopt zijn zoon nog dit jaar in zijn armen te kunnen sluiten [video]

De zaak van Van der Dussen werd eind vorig jaar heropend nadat een Nederlandse advocaat erin was gedoken. Zij verzamelde bewijs voor het feit dat Van der Dussen de verkrachting niet kon hebben gepleegd. De Brit Mark Dixie zou de werkelijke dader zijn.

Lees ook: Spanje heropent zaak gevangen Oudkarspelaar Van der Dussen

Het hooggerechtshof accepteert dat bewijs nu en heeft bepaald dat de veroordeling voor verkrachting inderdaad onterecht was. Dat betekent dat Van der Dussen snel weer op vrije voeten komt. Over wanneer dat precies zal gebeuren, oordeelt de rechtbank van Málaga, waar Van der Dussen oorspronkelijk werd veroordeeld.

Vader
De vader van Romano is blij. "Je mag me feliciteren. Al weet ik officieel nog van niks. Een journalist die bij de zitting aanwezig is belde mij. Mijn zoon heb ik nog niet gesproken. Ben overdonderd. Ik wist niet eens dat er een zitting was vandaag. Eerst zou het vorige week zijn. Dan weer een andere week."

Het is nog even onduidelijk over hoe het nu verder gaat. "Wat ik nu precies ga doen weet ik niet. Of hij voorwaardelijk vrijkomt of dat hij per direct en dergelijke wacht ik even af. Pas als het officiële bericht komt, weet ik meer. Dat zal wel via de ambassade gaan."