Ga naar Content

Gedupeerden nieuwjaarsbrand Alkmaar hoeven gepeperde rekening niet te betalen

ALKMAAR Opluchting bij de gedupeerden van de nieuwjaarsbrand die vorig jaar drie winkels in Alkmaar in de as legde. De gemeente gaat toch de rekening betalen van het verplichte archeologisch onderzoek. ''Ik heb nu weer een toekomst'', aldus winkelier Ronald Nordemann.

Ruim een jaar geleden brandden drie monumentale panden tijdens de nieuwjaarsnacht tot de grond toe af. Het was een grote klap voor Ronald Nordemann die zijn levenswerk in vlammen op zag gaan. Het bleef niet bij die ene klap. Door landelijke wetgeving moet de gemeente gedwongen archeologisch onderzoek doen. De kosten: ruim 2 ton.

Onrechtvaardig

Ook de ondernemers moeten hun steentje bijdragen. Voor Nordemann ligt een gepeperde rekening van 40 duizend euro klaar. De kosten worden niet gedekt door de verzekering. ''Ik ben vanaf dat moment meteen de strijd aangegaan. Dit was zo onterecht. Ik heb niet om die brand gevraagd en zonder de brand was er ook geen bodemonderzoek gedaan. Dat voelt zo onrechtvaardig.'' 

Het regende steunbetuigingen en zelfs Den Haag bemoeide zich ermee. Het Alkmaarse Kamerlid Rudmer Heerema van de VVD stelde vragen. De PVDA en de VVD in Alkmaar dienden vervolgens een motie in om ervoor te zorgen dat de gemeente de volledige rekening betaalt. ''Ondernemers mogen hier niet voor opdraaien'', aldus Paul Verbruggen van de PVDA.

Toekomst

De opluchting is groot als een grote meerderheid van de raad de motie aanneemt. Nordemann is blij met het besluit. ''We zijn inmiddels begonnen met nieuwbouw en dat gaat de goede kant op, dit is een steun in de rug. Ik heb weer toekomst.''

Foto: NH Nieuws / Tom Jurriaans